2025. június 17., kedd

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#19791
Értem, köszönöm a választ! Ha lesz saját vaníliám, hasonlóképp cselekszem majd. :-) Csuda jó dolog lehetett vaníliarudakat készíteni! Vajon mekkora üvegház kellene az egész ország igényeit ellátni hazai vaníliával? Persze biztosan drágább volna a trópusinál, meg ugye a kézi beporzásra is kellene pár vállalkozó szellem... Amikor olvasgattam a vaníliáról régebben, írták, hogy nagyon fontos azon régiókban, ahol termesztik, mert sok-sok embernek ad munkát a beporzás. Nem vagyunk nagy sütisek, de ha csinálok valami vaníliásat, mindig rendes vaníliarúddal fõzöm a krémjét, nem mesterséges aromákkal. Össze sem lehet hasonlítani!
#19790
Köszi, igazából a legnagyobb nehézség az, hogy sokáig kell várni, míg egy tõ virágozni kezd - a mienkre legalábbis sokat kellett, bár ez nem is biztos, hogy az õ hibája volt.

A megporzás és a fermentálás viszont egészen egyszerû sufni-módszerekkel megoldható. Elõbbit én sima megnyálazott fogpiszkálóval végeztem - amúgy találomra, próba-szerencse alapon, akkor még nem szabadult rám a net a maga áldásaival. ;-)
Erjesztésre pedig beraktuk a papírba csomagolt terméseket az egyik üvegházi szaporítószekrénybe (sima fûtött üvegdoboz), ami világos, párás és nagyon meleg. Azután, amikorra megbarnultak, már csak szárítani kellett.
#19786
Húdegratulálok!!!!!!! És irigyellek... Ha valaha lesz üvegházam, vanília tuti lesz benne. Az erjesztését miként oldottad meg? (asszem, amennyi oktatóanyag van a neten, a porzása a kisebbik gond...)
#19785
Hú, ez a videó boldogult botanász-koromat juttatja eszembe. nevet Olyan szerencse ért akkor, hogy az itteni botkertben épp nyílt a vanília, így próbálkozhattam a megporzásával. Egy virágzatból végül tizenvalahány termékenyült, marha büszke is voltam magamra, a legjobb az egészben mégis az volt (az élményen kívül persze), hogy végül sikerült néhányat igazi vaníliarúddá erjeszteni-szárítani. Ma is õrzök kettõt cukorban eltéve.

Ilyen a virágzat az elsõ nyíló virágokkal: Link
Pár héttel késõbb már jónéhány toktermésünk volt: Link
#19776
A kérdést eldöntheti a következõ link:
www.youtube.com/watch?v=Ya51CVKUERg 24-31. számú képei, amelyeken a kacsafarkú szender és az a bizonyos, ablakom elõtti virághalmaz egyaránt szerepel.
#19774
Köszönöm segitségeteket. Egészen más virág az, amit ablakom alatt a kacsafarkú szender megporoz. Grieg Morning-jában láttam olyat (erdõvel nyit a youtube-zene, a szebbnél szebb virágok között ismertem fel a miénkre is egy fehér virágra, amelyen a szender éppen dolgozott). Legközelebb pontositok. Mégegyszer köszönöm fáradozásotokat: Nolinak, Vikarelnek, Harinak!
#19772
Vajon ez is jó képviselõfánkba? :-)
#19765
Aha, "kerti vaníliavirág" Link
Érdekes.

nevet
#19763
Lehet, hogy van, amit a népnyelv így hív, én még nem hallottam. Gondolom, felétek lehet elterjedtebb a név.

szerk: egy ilyet találtam e néven: Heliotropium arborescens, így néz ki: Link
A virága formája alapján biztos tud enni belõle a szender. :-)
#19762
Én korábban hallottam egy ismerõstõl, hogy egy tán kerti növényt vaníliának hívott, de már nem tudom melyik növény lehetett az. zivatar
#19761
A vanília egy trópusi orchidea, ami nem él meg ilyen égövön. Nem tudom, milyen virágra gondolhatsz! A vaníliát eredeti, mexikói élõhelyén egy Melipona nevû méhfaj porozza be, speciális igényû a virág ugyanis. Amit a boltban veszünk vaníliát, azt kézzel porozzák, egyenként minden virágát.
Link
#19752
Ma reggel 5 éhes kacsafarkú szender zabált a másodvirágzó levendulán városunk szívében:
Link

Utolsó észlelés

2025-06-17 14:01:27

Romhány - Dózsa György út.

21.9 °C

00002

RH: 70 | P: 1023.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

141369

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.