Bioszféra
            Erefelé sok a fülesbagoly és a kuvik. Minap is láttam egyet, azt hiszem kuvik volt, elrepülni. Volt egyszer olyan, hogy a fejem felett szállt el, egész közel. Biztos megnézett magának.
Még van egy éjszakai madár. De õk már elköltöztek.
"Láttam, láttam lappantyút!
Éjszaka, erdõn meglestem,
róka-vadásszal kettesben.
Nem volt ottan lámpa, se ház,
mentünk: én meg a rókavadász,
akkor az égen, fekete égen
valami röppent még feketébben,
valami röppent: lappantyú!
Két szeme lángja, két pici lámpa,
gurgula-hangja úszik utána.
Ketten láttuk, senki más,
ketten: én meg a róka-vadász."
        		
        	Még van egy éjszakai madár. De õk már elköltöztek.
"Láttam, láttam lappantyút!
Éjszaka, erdõn meglestem,
róka-vadásszal kettesben.
Nem volt ottan lámpa, se ház,
mentünk: én meg a rókavadász,
akkor az égen, fekete égen
valami röppent még feketébben,
valami röppent: lappantyú!
Két szeme lángja, két pici lámpa,
gurgula-hangja úszik utána.
Ketten láttuk, senki más,
ketten: én meg a róka-vadász."
            Kimondottan HÚ-t a füles mond, az uhu nem véletlenül uhu, õ U-HÚÚ-t mond. A macskabagoly meg gyorsan ismételgetett rövid HU-kat (huhuhuhuú - valahogy így), a kuvik meg KUVIT - KUVIT (nem kával mondja). Ezek a nászidõszakban hallható dalok, a fiókák általában recsegõ-csettegõ-nyivákoló hangot adnak. A göngybagoly kölke meg úgy csinál éhesen, mintha horkolna... Nem csodálom, hogy etetik õket, olyan randa hangokat adnak, addig is csönd van, míg esznek. :-)))
Hallottam már fülest is a Látóhegyen tavaly nyár elején. Macskabaglyok nálunk a belvárosban élnek, egy eléggé sok kerttel bíró völgy körül, ahol van sok régi épület is, szóval itt rendszeresen hallom õket, meg látom néha az elrepülõ árnyalakjujkat.
        		
        	Hallottam már fülest is a Látóhegyen tavaly nyár elején. Macskabaglyok nálunk a belvárosban élnek, egy eléggé sok kerttel bíró völgy körül, ahol van sok régi épület is, szóval itt rendszeresen hallom õket, meg látom néha az elrepülõ árnyalakjujkat.
            Pedig tényleg!Soha nem feljtem el  (azon a nyáron született a fiam és a párom Pesten volt másfél hónapig kórházban,feszt hozták nekem a kaját...) a pincében a hûtõládájukban csak vargánya volt,színig.
A baglyok jóarcok,énis imádom õket.Itt nálunk a városban szoktak lenni,tavasszal meg itt sípolnak az ablak elõtt a fákon alkony után.Az a macska bagoly?Volt egy fenyõn egy nagytestû is,azmeg mindig csak ennyit mondott:Hú!(Füles v. uhu?)
		
        		
        	A baglyok jóarcok,énis imádom õket.Itt nálunk a városban szoktak lenni,tavasszal meg itt sípolnak az ablak elõtt a fákon alkony után.Az a macska bagoly?Volt egy fenyõn egy nagytestû is,azmeg mindig csak ennyit mondott:Hú!(Füles v. uhu?)
            Én is inkább szárítom, bár van bõven a hûtõben is. A szárítmányból sokszor marad a következõ szezonig, akkor azt ledarálom és megy a gombaporba. Igaz abból is túl sok van 
 		
        		
        	 
 		
            73 kg egy egészséges fiatalember súlya, nehéz elképzelni mindezt gombából...
Ifjú koromban dolgoztam bankban, na amikor elõször láttam egy nagy bank értéktárát a több méteres stócokban álló ezresekkel (akkoriban ez volt a nagy címlet...), akkor éreztem olyan hülyén magamat, hogy á az nem is pénz, csak papírfecnik, ilyen tömegben nem lehet pénz...
        		
        	Ifjú koromban dolgoztam bankban, na amikor elõször láttam egy nagy bank értéktárát a több méteres stócokban álló ezresekkel (akkoriban ez volt a nagy címlet...), akkor éreztem olyan hülyén magamat, hogy á az nem is pénz, csak papírfecnik, ilyen tömegben nem lehet pénz...
            :-)
Ennyi vargányát én egyben még sose láttam... Még a piacon sem...
        		
        	Ennyi vargányát én egyben még sose láttam... Még a piacon sem...
            Igen,emlékeszm erre.Viszont 6 éve apósomék 73kilót(!!!) fagyasztottak le.Eszméletlen volt,gombaleves,gomba pörkölt,tejszínes gombás csirke,rántott gomba,a töltött hús töltelékébe is és még a fasírtba is azt raktak.Majdnem csömöröm lett a vargányából.(deaztán mégsem lett   
   )
  )		
        		
        	 
   )
  )		
            Három éve a Mátrában naponta 6-7 kg-ot szedtünk, akkor volt az hogy 5.000.-Ft-ról indult májusban a vargi,aztán július-augusztusban 4-500.-Ft-ért!!! adták, de akkor már méret szerint vették át...
Iszonyat mennyiségû gomba volt, és hát pörköltként nagyobb mennyiséget lehetett fagyasztani 
 
És hát nem olyan rossz az pörköltenk , ja és mellé aszúfröccsöt ittam
, ja és mellé aszúfröccsöt ittam  
 		
        		
        	Iszonyat mennyiségû gomba volt, és hát pörköltként nagyobb mennyiséget lehetett fagyasztani
 
 És hát nem olyan rossz az pörköltenk
 , ja és mellé aszúfröccsöt ittam
, ja és mellé aszúfröccsöt ittam  
 		
            Istenem, vargányából pörkölt... Ez olyan, mintha ötputtonyos tokaji aszúból innál kisfröccsöt... :-)))
Na persze, ha valaki nagy tömegben szedheti... (én akkor is a jövõre gondolnék és szárítanám ízesítõnek, fûszernek...)
        		
        	Na persze, ha valaki nagy tömegben szedheti... (én akkor is a jövõre gondolnék és szárítanám ízesítõnek, fûszernek...)
            Hát nálunk marad a fagyasztó, aztán ha telik, lefagyasztom pörköltként  
 
Link
Három éve így készült, 12 literes bogrács 
 		
        		
        	 
 Link
Három éve így készült, 12 literes bogrács
 
 		
            Ez igaz... Az enyémet se tudom, hogy beszélném le a kíváncsiságról... :-) Akkor marad a sütõ vagy az aszalógép.		
        		
        	
            Hát lehetne teríteni, de nem tudom a macskoszok mit szólnának hozzá  
 		
        		
        	 
 		
            Én is panelban lakom... Igaz, olyankor a fél lakás selyempapírral van leterítve, de 2-3 nap alatt megszárad. :-)Nekem még van tavalyi szárítmányom. :-)) Igaz, idén egy szemet nem találtunk, de alapban gombát is alig...		
        		
        	
            Na azért a Pilisre nem is gondoltam volna.
A mohás részeket kifejezetten szereti a gomba, ott párásabb is a levegõ, meg az életkörülmények jobbak (gondolom a pH + szimbiózis)
        		
        	A mohás részeket kifejezetten szereti a gomba, ott párásabb is a levegõ, meg az életkörülmények jobbak (gondolom a pH + szimbiózis)
            Tudom, de nem tudom megoldani a szárítást  
 
A panel nincs agyonzsúfolva pl., padlással 
 		
        		
        	 
 A panel nincs agyonzsúfolva pl., padlással
 
 		
            Miért nem szárítod a vargányát? Sokkal aromásabb lesz, nem fogyaszt energiát a tárolása és kisebb helyen elfér.		
        		
        	
            Igen, Észak-kelet-Dunántúl, pontosan Pilis  
 
Döbbenet, hogy most csak a Bükkösökben, és azoknak is a mohás részén van gomba, de nem baj, megtaláltam, mostmár kihúzzuk jövõ nyárig, van vagy 6 kg fagyasztva, vargánya, galambgomba, és egy kis õzláb-vargánya panírozva 
 		
        		
        	 
 Döbbenet, hogy most csak a Bükkösökben, és azoknak is a mohás részén van gomba, de nem baj, megtaláltam, mostmár kihúzzuk jövõ nyárig, van vagy 6 kg fagyasztva, vargánya, galambgomba, és egy kis õzláb-vargánya panírozva
 
 		
            Sziasztok!
Ma volt egy kis idõm egy megbeszélés után, elszaladtam gombászni, se kosár se kés, csak egy zacskó, de a termés fél óra alatt 3 kg vargánya 
 
Egy kép a fényképezõvel, nem vittem magammal, nem igazán bíztam a sikerben:
Link
Ezek pedig helyszíni, telefonos, kicsit homályos képek:
Link
Link
Azóta a java a fagyasztóban, egy adagból pedig fehérboros kakukkfüves tejszínes gombaszósz készül pulykamellcsíkokkal 
 		
        		
        	Ma volt egy kis idõm egy megbeszélés után, elszaladtam gombászni, se kosár se kés, csak egy zacskó, de a termés fél óra alatt 3 kg vargánya
 
 Egy kép a fényképezõvel, nem vittem magammal, nem igazán bíztam a sikerben:
Link
Ezek pedig helyszíni, telefonos, kicsit homályos képek:
Link
Link
Azóta a java a fagyasztóban, egy adagból pedig fehérboros kakukkfüves tejszínes gombaszósz készül pulykamellcsíkokkal
 
 		 
                     
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
     
        