Igen, ez valami fûszer típus, rengeteg van belõle (csak Magyarországon több tucat fajta), olyan cayenne-re hajazó, de be nem tudnám azonosítani, csak azt látom, hogy közönséges paprika (annuum fajba tartozik). Bõtermõ, folytonnövõ, a tenyészidõszak alatt érdemes végig kitördelni az elsõ nódusz, azaz Y elágazás alatti hajtásokat, én a leveleket is le szoktam többnyire szedni. Lehet drasztikusnak tûnik, fõleg ha eddig nem csináltad és már virágzik az alsó hajtás (ilyenkor már inkább hagyd meg, de a kicsiket feltétlen csípd ki), de a növény a termésre megy, nem a hajtásra, az éredõ paprikák szépen napoznak, csüngenek lent. Könnyebb kezelni, átlátni az egész növényt. Ezt a mûveletet érdemes 1-2 hetente ismételni, mert állandóan ki akar törni (az én munkám a paradicsom kötözésen kívül fõleg erre irányul). Munkaigényes, de megéri.
Az érésrõl. Ezt leginkább ki kell tapasztalni. Az annuumok hamarabb érnek, fõleg a fûszer típusúak, de ha nem olyan sürgõs, akkor hagyd rajta teljes színesedés után még 2-3 hétig a paprikát, addig is termelik a mirigyek a kapszaicint, édesebb, finomabb is lesz a megerõsödött csípõsségen kívül.
Az öntözés szerintem jó, 2-3 naponta növényenként 5-10 mm-nyit adjál neki. Ez a fajta nem annyira vízigényes, úgyis jelzi, ha szomjas, mert lógni fog a levele. Amikor már jó régóta piros, akkor szedd le õket és árnyas verandán a melegben szárítsd a szárán átfûzött cérnával. Ez a fajta tuti kiszárad egyben is.
Végezetül, ha nem vagy elégedett a csípõsségével és teflon bélésû a szád, akkor adok neked õsszel valami durvább fajtát. kacsint De kezdõ paprikásoknak ez a fûszer jellegû tökéletes, csak a metszésre figyelj oda. nyelvnyujtas