Agrometeorológia
Én mióta Medgyesegyházit veszem (ide Velencére a sárgabarackosokhoz õk hozzák hetente és én hazafelé mindig ott veszem 2013 óta) csak jót ettem, talán egyszer volt jó közepes, egyébként mindig kitûnõ. Abban osztom a véleményed, hogy idén (de még csak a szezon elején vagyunk, ne felejtsük el) én is belecsúsztam kevésbé érettbe, illetve eres dinnyébe (a fehér "erek" mentén nem jó a hús). Remélem jobb lesz a folytatás. Eddig a legjobb sajnos pont egy import görög görögdinnye volt.
Én, amikor kiválasztom, a következõkre figyelek:
- ne napos helyen legyen (ha lehet alulról turkálom ki);
- a szára legyen friss, ne száradt!!!!;
- a szára végén jó, ha van bordós-barnás megszáradt cukros csepp, massza;
- a kopogtatós módszert is szoktam alkalmazni, de nem tudom, hogy annak van e szerepe, mert még nem mertem kipróbálni a nem jól kongó dinnyét.
Jó, hogy papolod a lombtrágyázást, mert tényleg nincs más megoldás erre, legalábbis nálam. De miért van ez? 3-4 naponta átlazítom a talajt, direkt nem trágyáztam (ne legyen N,K túlsúly)és mégis elõjött a probléma, igaz, kisebb mértékben eddig, mint tavaly. A locsolással lehet a baj? Ritkán locsolom (kánikulában is 3-4 naponta; egyébként olyan 5 naponta ha nincs 5 mm-t meghaladó csapi, de akkor kétszer is átmegyek rajta (megpróbálom mindig a szára környékét locsolni).
Õszibarack: kicsi 3 éves a fa, de hozott vagy 70 barackot, ebbõl 40-50-et leszedtem, mert így is megterhelõnek látom egy picit, de már nincs szívem tovább ritkítani. Neked mi az álláspontod? Szigorú ritkítás (azon felül is amit ledob), vagy hagyjuk a természetre?
Bozsik gazdáék szerint 5 évig egy termést sem szabad rajta hagyni. Te hogy tapasztalod?
Én, amikor kiválasztom, a következõkre figyelek:
- ne napos helyen legyen (ha lehet alulról turkálom ki);
- a szára legyen friss, ne száradt!!!!;
- a szára végén jó, ha van bordós-barnás megszáradt cukros csepp, massza;
- a kopogtatós módszert is szoktam alkalmazni, de nem tudom, hogy annak van e szerepe, mert még nem mertem kipróbálni a nem jól kongó dinnyét.
Jó, hogy papolod a lombtrágyázást, mert tényleg nincs más megoldás erre, legalábbis nálam. De miért van ez? 3-4 naponta átlazítom a talajt, direkt nem trágyáztam (ne legyen N,K túlsúly)és mégis elõjött a probléma, igaz, kisebb mértékben eddig, mint tavaly. A locsolással lehet a baj? Ritkán locsolom (kánikulában is 3-4 naponta; egyébként olyan 5 naponta ha nincs 5 mm-t meghaladó csapi, de akkor kétszer is átmegyek rajta (megpróbálom mindig a szára környékét locsolni).
Õszibarack: kicsi 3 éves a fa, de hozott vagy 70 barackot, ebbõl 40-50-et leszedtem, mert így is megterhelõnek látom egy picit, de már nincs szívem tovább ritkítani. Neked mi az álláspontod? Szigorú ritkítás (azon felül is amit ledob), vagy hagyjuk a természetre?
Bozsik gazdáék szerint 5 évig egy termést sem szabad rajta hagyni. Te hogy tapasztalod?