Agrometeorológia
Üdv! Milyen szõlõ lehet(ett) , vörös , festõ levû a törkölye, 17.- én szedték. Egy cimbi vásárolt ilyen vörös szõlõ törkölyt a borvidékrõl. Éppen hogy erjed , betaposva, fóliázva, fólia tetején víz. 22 fokos (!) volt állítólag a mustja, elég húzós áron adták a törkölyét. Pár nap múlva tudtam csak ránézni, nem tudom megállapítani már hogy héjon erjesztett volt e, vagy frissen préselt. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy szeptember közepén héjon erjesztett, préselt törkölyt adnának el, hiszen legalább két hét a héjon erjesztés idõtartama. A szokatlanul gyenge intenzitású erjedésnek lehet oka a magas cukortartalom, az alacsonyabb cukortartalmú dolgoknak hevesebb a zajos erjedése. Fõleg hogy még szórtak is rá 1 mázsa/2kg cukor körülit, és ha tényleg magas cukorfokú volt a szõlõ.... Mindenesetre ilyen gyenge erjedésû törkölyt még nem láttam, én fehér szõlõ törkölyt szoktam venni annak még mindig elég heves volt a zajos erjedése. Van valami tipped ezekre a dolgokra?