Agrometeorológia
Igen,holnap lesz újra ültetve a mag,ugyanis a hétfõi felhõszakadás szétmosta a palántaágyakat és vele együtt a palántákat is, 5000db-ból kb 5-600 maradt meg.
Ja és fûszál van bõven,a hagyma tele van keléssel, lehet majd gyomlálni.

Ja és fûszál van bõven,a hagyma tele van keléssel, lehet majd gyomlálni.

Csodálatos képek, egy fûszál annyi sincsen a földben.
A karfiol palántaképp kerül a földbe ugye?

A karfiol palántaképp kerül a földbe ugye?
Mondjuk, volt egy necces éjszaka a kötõdés környékén. De így jártam tavaly, meg tavalyelõtt, meg azelõtt is.
500 virág
450 megkötés
400 hullás
50 barack
Mondjuk nem számoltam, csak az arányok kedvéért...
Monília ellen 3x permeteztem, szerintem az kizárható, mert nincs ágelhalás sem.
A fa 1/3-a szilva, idén azon is kevés lesz, bezzeg tavaly...
500 virág
450 megkötés
400 hullás
50 barack
Mondjuk nem számoltam, csak az arányok kedvéért...

Monília ellen 3x permeteztem, szerintem az kizárható, mert nincs ágelhalás sem.
A fa 1/3-a szilva, idén azon is kevés lesz, bezzeg tavaly...
Szerintem ez a megfázás jele, a múltkori hidegek után. Felénk is, amelyik fa jobban ki volt téve a hidegnek, arról elég sok lehullott.
Várható gyümölcstermés:
Cseresznye: 4 fa - 1 fán sok 3-on közepesnél kevesebb termés
Körte: Jó termés ígérkezik
Alma: Pocsék termés ígérkezik (virág se nagyon volt a fákon) - csak nyári alma lesz
Naspolya: még nem tudni
Õszi barack: Elég jó a termés - egy fáról a 60%-át le is kellett hánynom
Sárga barack: Pocsék termés
Szilva: Egy részén alig van, más fákon normális termés
Cseresznye: 4 fa - 1 fán sok 3-on közepesnél kevesebb termés
Körte: Jó termés ígérkezik
Alma: Pocsék termés ígérkezik (virág se nagyon volt a fákon) - csak nyári alma lesz
Naspolya: még nem tudni
Õszi barack: Elég jó a termés - egy fáról a 60%-át le is kellett hánynom
Sárga barack: Pocsék termés
Szilva: Egy részén alig van, más fákon normális termés
A kötõdés körüli megfázás szerintem. Nálam is a védett udvari csercsifa "hullajtott" sok besárgult gyümölcs kezdeményt. De még marad bõven rajta, sõt sok apró marad.
A s.barackoknál esetleg a kései monília is be fertõzhetett.A barackoknál még a fajták eltérõ kötõdés hajlama is felmerül, jellegzetesen például a bíbor-kajszik jobban megmaradnak, mint a nemes- nagy szemû hibridek.
A s.barackoknál esetleg a kései monília is be fertõzhetett.A barackoknál még a fajták eltérõ kötõdés hajlama is felmerül, jellegzetesen például a bíbor-kajszik jobban megmaradnak, mint a nemes- nagy szemû hibridek.

Nagyon sokan itt a környéken is errõl számolnak be barack ügyben.
Vajon mi okozhatja??

Az én ici-pici kertemben is megérett az elsõ szamóca:
Link
A sárgabarack viszont hozza formáját, minden nap egy maréknyi lesett barackot dobok ki, mire megérne, lehet elfogy...
Link
A sárgabarack viszont hozza formáját, minden nap egy maréknyi lesett barackot dobok ki, mire megérne, lehet elfogy...

2 percem sincs, rohanok: félig viccesen félig komolyan a 10-bõl 2 arány nem kimenés a divatból, hanem bejövés a divatba, ugyanis ez javulás a korábbiakhoz képest.
Jól tetted, hogy vettél egy párt, remélem tényleg termõs és tényleg porzós.
Jól tetted, hogy vettél egy párt, remélem tényleg termõs és tényleg porzós.
No füge király rendeltem abból a bizonyos kétlakiból. Már csak 1 helyen lehetett kapni a neten normális áron. Még a Szombathelyi mikrolabort is felhívtam, de hiába könyörögtem nem postáznak.
Úgy látom a kétlakik ki fognak menni a divatból, nagyjából pl. ha 10 kertészetben van kivi, ebbõl kb. arányosan csak 2-ben kétlaki (Tomuri + H) a többiben Önporzós.
Idén tavasszal engem is elkapott ez a különlegesnövény mánia. Még a fügekaktuszokon gondolkodom. Ha jól értelmeztem télen csak a hótól kell védeni, azaz valamit fölé kell eszkábálni és a pangóvíztõl. Nem lenne semmi ha nálunk is a szabadban kaktusztermést lehetne szedni.
A net szerint nincs kizárva -20 fokig bírja.
Úgy látom a kétlakik ki fognak menni a divatból, nagyjából pl. ha 10 kertészetben van kivi, ebbõl kb. arányosan csak 2-ben kétlaki (Tomuri + H) a többiben Önporzós.
Idén tavasszal engem is elkapott ez a különlegesnövény mánia. Még a fügekaktuszokon gondolkodom. Ha jól értelmeztem télen csak a hótól kell védeni, azaz valamit fölé kell eszkábálni és a pangóvíztõl. Nem lenne semmi ha nálunk is a szabadban kaktusztermést lehetne szedni.

Ezek szerint akkor ez lesz az a paradicsom fajta mire én gondoltam.
Idén már nem hiszem,hogy kipróbálom, már szerintem késõ magról vetni akár fóliasátorba is, de ha esetleg tudok valakitõl a környékbõl palántát szerezni akkor jöhet az elsõ éves próba.
Gondolom nem igényel extrább törõdést mint pl: a Kecskeméti vagy a "krumpliparadicsom"..
Még egyszer köszönöm a sok jó tanácsot és ötletet, bõ termést kívánok idénre!

Idén már nem hiszem,hogy kipróbálom, már szerintem késõ magról vetni akár fóliasátorba is, de ha esetleg tudok valakitõl a környékbõl palántát szerezni akkor jöhet az elsõ éves próba.
Gondolom nem igényel extrább törõdést mint pl: a Kecskeméti vagy a "krumpliparadicsom"..
Még egyszer köszönöm a sok jó tanácsot és ötletet, bõ termést kívánok idénre!

Ezek a parik általában úgy 300-400 grammosak, nekem ez volt eddig a legnagyobb. Link
Ha lehet kapni, tudsz beszerezni edényeset, nyugodtan kiültetheted még most is, vágjad vissza két olyan rügyre, ami hajt mint a fene, a többit már tudod 
Csak megbízható forrásból, tuti termõt és tuti porzót vegyél.

Csak megbízható forrásból, tuti termõt és tuti porzót vegyél.
A paradicsomfa kifejezést itt is használják, általában a Lugas F1 típusú paradicsomra használják a köznyelvben. Az ami a képen van nekem azt 220 cm-es magasságig hagytam nõni, utána visszacsíptem mert már nem értek volna be a legfelsõ fürtök. Ezért hívják fának, mert elég nagyra nõ, üvegházban általában 4 méteres példányok vannak. A Beefsteak nekem a kedvencem mert nagyon ízletes húsos paradicsom, kevés benne a kocsonyás nedv, mert több cikkelyes a belseje így nem maggal meg löttyel van tele, hanem az ízletes paradicsomhússal
A talajt illetõen szerintem nem lesz gond, mert apáméknál is agyagos a föld Szatmárban és szépek szoktak lenni.

Ezzel az Önporzós dologgal jól rám ijesztettél. Majd veszek kétlakit is, bár lehet nyáron is lehet még kapni, földlabdával.
Az nem nagy dolog, mielõtt futni kezd be is szerzem az uborkahálót, apu meg majd megcsinálja belõle a támrendszert.Köszi még egyszer a segítséget!

Nálam kelesztõ öntözésre volt szükség, most hogy már fejlõdnek kicsivel nagyobb adag vizet kapnak, általában kétnaponta. A támrendszer elõnyei: Sokkal kényelmesebb növényápolás, szedés, adott területen több termésre lehet számítani, növényvédelmi szempontból is elõnyös. Nem nagy befektetés. "Gyióverõ" szerû támkarókat tudtok szedni, széles a határ, uborkaháló meg 1 - 2 ezer forintból megvan. Macerás annyiban, hogy minden évben máshova kerül, de aztán meghálálja egész nyáron ezt a munkát busásan. Ja , kell még egy gombolyag bálamadzag kötözni, a támrendszert kimerevÍteni.

Bízzunk benne, hogy észhez tér.
A korábbi kivitémára visszatérve: ma reggel volt idõm megnézni az egyik falubeli kivitulajdonos növényeit Link , ugyanis 6 db kivije van a családnak, és még soha nem termett, pedig van közöttük öntermõként vásárolt, termõs-porzósként rendelt, 10 éves, 5 éves, kicsi közepes nagy.
Eddig minden éven agyon-vissza metszették, alig-alig hagytak rajta (véletlenül) 1-1 olyan vesszõt, amin lehetett virág.
És láss csodát, a sejtésem beigazolódott, a 6 db növénybõl 5 biztosan porzós, amint a képeken is látni Link Link Link
A 6. példány még nem virágzik, arra jó esély van, hogy termõ.
Szóval lehet valakinek 6 db kivije úgy, hogy egy db gyümölcse nem terem, vagy a nemi problémák vagy a metszési hibák miatt.
A termõs példányaim tele vannak, iszonyat mennyi lesz rajtuk idén Link Link
Porzós virág Link
Termõs virág Link
Nagyon érdekes a kivi hõigénye, ugyanis mintha nem érdekelné, hogy hol hány fok van, szinte egyszerre nyílik ki az alacsonyabb és a magasabb középhõmérsékletû helyeken is, legalábbis ezt tapasztalom.
A korábbi kivitémára visszatérve: ma reggel volt idõm megnézni az egyik falubeli kivitulajdonos növényeit Link , ugyanis 6 db kivije van a családnak, és még soha nem termett, pedig van közöttük öntermõként vásárolt, termõs-porzósként rendelt, 10 éves, 5 éves, kicsi közepes nagy.
Eddig minden éven agyon-vissza metszették, alig-alig hagytak rajta (véletlenül) 1-1 olyan vesszõt, amin lehetett virág.
És láss csodát, a sejtésem beigazolódott, a 6 db növénybõl 5 biztosan porzós, amint a képeken is látni Link Link Link
A 6. példány még nem virágzik, arra jó esély van, hogy termõ.
Szóval lehet valakinek 6 db kivije úgy, hogy egy db gyümölcse nem terem, vagy a nemi problémák vagy a metszési hibák miatt.
A termõs példányaim tele vannak, iszonyat mennyi lesz rajtuk idén Link Link
Porzós virág Link
Termõs virág Link
Nagyon érdekes a kivi hõigénye, ugyanis mintha nem érdekelné, hogy hol hány fok van, szinte egyszerre nyílik ki az alacsonyabb és a magasabb középhõmérsékletû helyeken is, legalábbis ezt tapasztalom.
Beefsteak-et még nem próbáltuk.. Apropó, idén hallottam olyanról,hogy "paradicsomfa" mit tudok róla, érdemes próbálkozom a termesztésével ebben az agyagos Nógrádi talajban? Mik az elõnyei-hátrányai ennek a paradicsomfajtának?
Nem tudom mi lesz a kaki szilvámmal. Minden megindult a lefagyás után egyedül ez nem. Lehet oda is lesz
Azonban reménykedem, hogy késõbb megindul majd.

Attól függ, kinek mi a magas. Akkorára nem nõ, mint a Lugas F1 és társai, de a másfél métert azért megostromolja majd. Nálam legalábbis meg szokta tenni.
Szép ám a lugasod!
Szép ám a lugasod!

Korai paradicsomból nekünk is Kecskeméti van. A felsoroltakon kívül még Beefsteak van, azt szeretjük a legjobban.
Most közepesen hosszú karókat használtam, valamiért úgy emlékeztem hogy közepesen magas, de akkor valószínû felfogom vezetni hálóra, mint ahogy a Lugast szoktam. Link A leírásod alapján ízleni fog.

Mi nem szeretjük, szerintünk nagyon kényes, nincs elég leve ezért max szendvicsre jó. Évek óta a kecskeméti paradicsomra esküszöm, tökéletes lének, lecsóba, és mint zöld paradicsom savanyúba is.
De hát embere válogatja kinek mi a jó.
De hát embere válogatja kinek mi a jó.

Nagyon jó eltevésre, lének, sûrítménynek. Olyan a "leve", hogy megáll benne a kanál és az íze se rossz. Aki szereti a "kásásabb" húsú paradicsomot, annak friss fogyasztásra is ajánlom, szép egyforma szeleteket lehet vágni a nagyon hosszú, hengeres bogyóból.
Jó hosszú karót igényel, mert õszre elég nagyot tud nõni! Egyetlen hátránya nálam, hogy elég könnyen dobálja a még éretlen, de kifejlett bogyókat. Bár ez lehet valamilyen stressz miatt is.
Jó hosszú karót igényel, mert õszre elég nagyot tud nõni! Egyetlen hátránya nálam, hogy elég könnyen dobálja a még éretlen, de kifejlett bogyókat. Bár ez lehet valamilyen stressz miatt is.
San Marzano paradicsomnal próbálkozott valaki? Nagyon dicsérték idén kipróbálom. Link
Köszönöm a jó tanácsokat, a támrendszert még nem próbáltuk, de ennek is el fog jönni az ideje.
Nálunk simán hagyjuk elfutni a földön, így is bõven terem szerencsére. Mi is téli eltevésre termesztjük, de jut belõle kovászolni és legyalulva a fagyasztóba, így télen is élvezhetjük az isteni uborkasalátát.
Apropó, múlt héten vetettük el a magokat már szépen kelnek, remélem nálad és nálam is szép termést fognak hozni!


Apropó, múlt héten vetettük el a magokat már szépen kelnek, remélem nálad és nálam is szép termést fognak hozni!

Nálam is a Perez-Mohikán a nyerõ páros. Valahol hallottam, hogy vegyesen ültetve az ellenállóságon kívül még bõtermõbbek is. Ez lehet hogy kacsa, mindenesetre külön is sokat és sokáig terem mindkettõ.
Az ültetvény fügéi közül a legtöbb ledobálta az elsõterméseket, de az egyik fajta veszettül akar teremni, és szinte alig-alig dobott le egyet-kettõt, mintha meg akarná tartani õket Link Link Link Link Link
Ez meg fogta magát és úgy megnõtt, hogy a kilátóra kell felmászni, ha majd le akarjuk szedni Link
Ez meg fogta magát és úgy megnõtt, hogy a kilátóra kell felmászni, ha majd le akarjuk szedni Link

Én mohikánt szoktam. Kikelt mind a 25 mag, szépen fejlõdnek. Jó az íze nem szúrós és ellenálló. Én is hálóra futtatom. Link
Sejtem, én beraknivalót szoktam ültetni, támrendszerben termesztem, az is ellenáll peronoszpórának, vírustoleráns, és ez nem csak duma, valóban a locsoláson kívül semmit nem igényel, és nem is kap. Mindig magról ültetem május elsõ felében, bár csávázott, azért jobb a békesség , inkább talajfertõtlenítõt kap sorkezelve. Pótolhatatlan lenne , ha nem sikerülne megindítani idõben a növénykéket. A végefelé azért az alsó leveleket már leveszi a peronosz, de akkorra bõven megtermi a szükséges mennyiséget. A fagyok elõtt szüntetem meg, általában még ekkortájt is terem valamennyit. Évek óta ezt ültetek, bevált, két fajtát (perez f1, a másik nem jut eszembe) használok felváltva. Egyébként sokoldalúan felhasználható fajták, fõprofil az apró csemegeubi.
Bátran tudom ajánlani, a támrendszert meghálálja!

Mi rátaláltunk hosszú évek próbálgatásai után egy olyan uborkamagra ami teljesen ellenálló minden betegségnek és még talajfertõtlenítõ sem kell vetés elõtt,nem kell permetezni sem. Egy hátránya van,állandóan locsolni kell mert ha nem kap elég nedvességet nem fejlõdik. Viszont óriási mennyiségû termést hoz, egy zacskó elvetett magból(kb. 9 fészek) több mint egy mázsa uborka termett tavaly.
Nem keseredik, és nehezen sárgul és magosodik, szóval tökéletes uborka!


A levelek végei ugye? És onnan van visszasárgodás...Hagymalégy. Kúra semmi, majd kikupálódik ha akar. Kihagynád a zöldhagyma fogyasztását a permetezés miatt, csak azért hogy valamivel több vöröshagymád legyen? A kert lényege a vegyszermentesség, ezt a fákat kivéve igen nagy százalékban tudom tartani. (Palántáknál, a méregdrága csemegeuborka magvetésnél használok talajfertõtlenítést.) Ha valami nagytermesztõ vagy nem helyén való a javaslatom, de akkor biztosan nem kérdeznél ilyesmit.
Uhh az durva, de majd kikupálódnak azok a palánták! Én meg este indíthattam a szórófejet, mai napot tûztem ki, ha eddig nem esik, akkor elkezdem az öntözést. Ebbõl következik, hogy holnap esni fog

Kimentem a határba hát ámultam néztem hogy mennyi esõ volt, legalább 30mm, itthon csak 2mm. A nagy szárú krumplit teljesen leverte a földre a nagy intenzitású esõ,karfiol, dinnye palántákat bemosta a sár,kellett az esõ nagyon de nem ilyen áron.

Hát, remélem... Ma a belvárosban hatalmas zuhi volt, jéggel párosulva, a mai focimat is elmosta. Itt nálam láthatóan alig esett, a jeget is megúsztuk. Tegnap a város keleti, tegnapelõtt meg a nyugati részét kapta el a zivatar, kiszámíthatatlan most az idõjárás.
Azért elég hamar behoztátok azt a némi lemaradást ott ÉK-en...
Azért elég hamar behoztátok azt a némi lemaradást ott ÉK-en...

Szakértõktõl kérdezem: sárgulni kezdett itt-ott a vöröshagyma levele: mi az oka és mit javasoltok rá?
Vártam vele egy kicsit,a bioszféra helyett most ide feltöltöm.
A tavaszi nagy permetezõ bulikban írtam a Jóker77- féle gombaölõrõl, hát egy kicsit elnéztem a hatás spektrumát, ami csak egy elválasztó jel volt két mondat közt.
"alkalmazható csonthéjasoknál.. a piros bimbós állapotig, --- és termés érés elõtt, júl-aug. felé. Na most én kiszórtam, de elfelejtettem a rézérzékenységet az õszibaracknál most.
Lett is enyhe, de látványos levélhullás, hála csak az alsó öregedõ levelek vetették le magukat. A csúcshajtás, és a gyümölcsök nem perzselõdtek.
Link
A képen látszik, hogy a levél ki lyukacsosodik, kiég a szövet, majd lassan lehull.
Van viszont egy gomba fertõ, ami pont ilyen tüneteket okoz, július végén, aug.derekáig; a levéllyukasztó gomba. Latin nevét nem tudom, de hasonló vörös foltokat okoz, nemcsak levélen, hanem a gyümin is, olyan rapcsos, piros láz foltos lesz a héj.A sárgabarackot is szereti, az a primõrje. (szeplõs barack).
Megelõzés; Nem REZES, hanem Dithanés ,egyéb szisztemikus felszívódó szer.
A képen még látszik lent egy málna-virág bog, az a társbérlõ a fa alatt-mellett.Jól elvannak, mert hasonló faunás a tulajdonságaik. Cseresznye-meggy- õszi-sárga barack, és a málna. A talajon meg az eper is elvan, de az nincs nekem.
A tavaszi nagy permetezõ bulikban írtam a Jóker77- féle gombaölõrõl, hát egy kicsit elnéztem a hatás spektrumát, ami csak egy elválasztó jel volt két mondat közt.
"alkalmazható csonthéjasoknál.. a piros bimbós állapotig, --- és termés érés elõtt, júl-aug. felé. Na most én kiszórtam, de elfelejtettem a rézérzékenységet az õszibaracknál most.
Lett is enyhe, de látványos levélhullás, hála csak az alsó öregedõ levelek vetették le magukat. A csúcshajtás, és a gyümölcsök nem perzselõdtek.
Link
A képen látszik, hogy a levél ki lyukacsosodik, kiég a szövet, majd lassan lehull.
Van viszont egy gomba fertõ, ami pont ilyen tüneteket okoz, július végén, aug.derekáig; a levéllyukasztó gomba. Latin nevét nem tudom, de hasonló vörös foltokat okoz, nemcsak levélen, hanem a gyümin is, olyan rapcsos, piros láz foltos lesz a héj.A sárgabarackot is szereti, az a primõrje. (szeplõs barack).
Megelõzés; Nem REZES, hanem Dithanés ,egyéb szisztemikus felszívódó szer.
A képen még látszik lent egy málna-virág bog, az a társbérlõ a fa alatt-mellett.Jól elvannak, mert hasonló faunás a tulajdonságaik. Cseresznye-meggy- õszi-sárga barack, és a málna. A talajon meg az eper is elvan, de az nincs nekem.

A kettõnek semmi köze egymáshoz...
- - - - -
Nálunk a hónapban kétszer is 15mm körüli hozam miatt nincs komoly gond (7-8-án és 15-16-án), ám most nagyon el kéne az esõ ide is, locsolunk ezerrel mi is.
- - - - -
Nálunk a hónapban kétszer is 15mm körüli hozam miatt nincs komoly gond (7-8-án és 15-16-án), ám most nagyon el kéne az esõ ide is, locsolunk ezerrel mi is.
No igen!
Ezért érthetetlen számomra, hogy miért minõsítették le azokat a térségeket (a szárazabb térségekkel szemben) a klímaleírásokban, ahol bõséges csapadék volt!?
Ezért érthetetlen számomra, hogy miért minõsítették le azokat a térségeket (a szárazabb térségekkel szemben) a klímaleírásokban, ahol bõséges csapadék volt!?