Agrometeorológia
Rég jártam itt.
A tavalyi belvíztaposás miatti hiányos felásás és a nyárvégi-õszi csapadékmentes idõjárás ellenére meg vagyunk elégedve a hozamokkal.
Amilyen áldatlan körülményekkel kezdtünk a szezont, annyira szép lett a vége.
Összesítés, nagyjából (325m2-rõl):
-Zöldbab (30m2): Gyönyörû hozam, kb. 40db 1 literes üvegekbe berakva,
-Tökfélék (25m2): Mázsaszámra, a múlt hétig folyamatosan,
-Uborka (40m2): Átlagos, kb. 30liter uborkás-üvegekbe, 20 liter csalamádéba (sajnos ez vett káposztával...)
-Borsó (35m2): Erõs 10kg, már lefagyasztva,
-Paradicsom (80tõ, a száraz augusztus a kezdeti paradicsomvészt hála Isten elvágta): Gyönyörû hozam: 40l paradicsomlé lett belõle, a többi a asztal mellett a lecsóba került, ami kb. 40 literes üveggel lett, ebbõl 30üvegnyi saját anyag (10üvegnyihez kellett paprikát vennünk),
-Hagyma-fokhagyma (15-5m2): fél q-10kg,
-Paprika (85tõ): Nem sikerült túl jól, lecsóba került (plusz az édes-pirospaprika 2liternyi mennyiségben megõrölve, üvegekbe berakva pörköltalaphoz).
-Burgonya (40m2): Gyengus lett, bõ egy mázsa.
-Sárgarépa-petrezselyem (10-10m2): Gyengus, 25kg-10kg,
-Káposzta-félék (a borsó helyére): Szór sem érdemes...
A tavaly õsszel és tavasszal félig feláshatatlan kert böjtje most jön el, az ominózus felét muszáj felásóznom, mert rotációs gép nem viszi és bizony már nagyon kellene földnek a forgatás.
A kötött, fekete öntéstalaj (jó kis csernozjom) az elõzmények és a száraz idõjárás miatt kegyetlen kemény és repedezett: Link
Így a fájós derekammal lassan haladok: Link
Igen rögös: Link
A tavalyi belvíztaposás miatti hiányos felásás és a nyárvégi-õszi csapadékmentes idõjárás ellenére meg vagyunk elégedve a hozamokkal.
Amilyen áldatlan körülményekkel kezdtünk a szezont, annyira szép lett a vége.
Összesítés, nagyjából (325m2-rõl):
-Zöldbab (30m2): Gyönyörû hozam, kb. 40db 1 literes üvegekbe berakva,
-Tökfélék (25m2): Mázsaszámra, a múlt hétig folyamatosan,
-Uborka (40m2): Átlagos, kb. 30liter uborkás-üvegekbe, 20 liter csalamádéba (sajnos ez vett káposztával...)
-Borsó (35m2): Erõs 10kg, már lefagyasztva,
-Paradicsom (80tõ, a száraz augusztus a kezdeti paradicsomvészt hála Isten elvágta): Gyönyörû hozam: 40l paradicsomlé lett belõle, a többi a asztal mellett a lecsóba került, ami kb. 40 literes üveggel lett, ebbõl 30üvegnyi saját anyag (10üvegnyihez kellett paprikát vennünk),
-Hagyma-fokhagyma (15-5m2): fél q-10kg,
-Paprika (85tõ): Nem sikerült túl jól, lecsóba került (plusz az édes-pirospaprika 2liternyi mennyiségben megõrölve, üvegekbe berakva pörköltalaphoz).
-Burgonya (40m2): Gyengus lett, bõ egy mázsa.
-Sárgarépa-petrezselyem (10-10m2): Gyengus, 25kg-10kg,
-Káposzta-félék (a borsó helyére): Szór sem érdemes...
A tavaly õsszel és tavasszal félig feláshatatlan kert böjtje most jön el, az ominózus felét muszáj felásóznom, mert rotációs gép nem viszi és bizony már nagyon kellene földnek a forgatás.
A kötött, fekete öntéstalaj (jó kis csernozjom) az elõzmények és a száraz idõjárás miatt kegyetlen kemény és repedezett: Link
Így a fájós derekammal lassan haladok: Link
Igen rögös: Link
Szerintem az idei év eddig legszebb fügefotója, ma reggel készült az ültetvényben Link
Floo jól mondja, egy rakás embert ismerek, aki akkor se enné meg a gombát, ha az élete múlna rajta. De én pl. a tojás szagától hányok sugárban, már elnézést, de szó szerint. Nem vagyunk egyformák, szerencsére. :-)
Lujó, én egy csomó kaját csak azóta eszem meg, mióta én fõzöm, hasonlóan elrontott ételek élményei miatt. A muterom fõzelékeit a mai napig nem enném meg, mert rettenetesek, mind csak rántásízû vacak, holott a fõzelék lényege a zöldség, amibõl készül. :-) A menzán, óvodában ezeket nyilvánvaló anyagi okokból csinálták olyan rántásos rettenetté. Az elsõ férjem anyja pl a zöldbabfõzeléket úgy fõzi, hogy fele zöldbab, fele krumpli, na most akkor döntsük már el, hogy zbfõzelék, vagy krumplifõzelék, amit csinált. :-))) Szóval sokan szerintem eleve azért nem szeretnek egyes kajákat, mert nem kaptak belõle jót abban az idõben, amikor kialakult az ízpreferenciájuk.
Lujó, én egy csomó kaját csak azóta eszem meg, mióta én fõzöm, hasonlóan elrontott ételek élményei miatt. A muterom fõzelékeit a mai napig nem enném meg, mert rettenetesek, mind csak rántásízû vacak, holott a fõzelék lényege a zöldség, amibõl készül. :-) A menzán, óvodában ezeket nyilvánvaló anyagi okokból csinálták olyan rántásos rettenetté. Az elsõ férjem anyja pl a zöldbabfõzeléket úgy fõzi, hogy fele zöldbab, fele krumpli, na most akkor döntsük már el, hogy zbfõzelék, vagy krumplifõzelék, amit csinált. :-))) Szóval sokan szerintem eleve azért nem szeretnek egyes kajákat, mert nem kaptak belõle jót abban az idõben, amikor kialakult az ízpreferenciájuk.
A hét végén betakarítottuk a szilvóriumot. 10 l felett adta hektója, pedig a fele mirabolán volt. Az idei nyár csodát mûvelt a gyümölcsökkel, már ahol nem fagyott el tavasszal. Most az almapálesz elõkészítése folyik. At elmúlt 50 évben még nem kóstoltam kifejezetten mézízû starkingot, ma sikerült. Szõlõ: Attól függõen, hogy a 2000. évet hová számítjuk ("évszázad bora"), az idei év borminõsége sok helyen legalábbis elérheti azt a minõséget.
Ui: Floo, Gogo: Valamit lehet szeretni, vagy nem szertetni tényleges minõségétõl függetlenül. Én abszolút mindenevõ vagyok, de azért a minõség az elsõdleges. Az egyetlen, amivel minõségétõl függetlenül ki lehetne kergetni a világból, a szárazbab fõzelék - óvodás legénykorom óta. Az étel: forró, csirizes, csomós rántással készült förmrdvény volt, amit fizikai erõszakkal próbáltak megetetni velem. Szegény dadus nénim, amíg élt, mesélte a történetet(nem õ volt a tettes).
Ui 2: Rossz borral, pálesszel szintén ki lehet engem kergetni a világból.
Ui: Floo, Gogo: Valamit lehet szeretni, vagy nem szertetni tényleges minõségétõl függetlenül. Én abszolút mindenevõ vagyok, de azért a minõség az elsõdleges. Az egyetlen, amivel minõségétõl függetlenül ki lehetne kergetni a világból, a szárazbab fõzelék - óvodás legénykorom óta. Az étel: forró, csirizes, csomós rántással készült förmrdvény volt, amit fizikai erõszakkal próbáltak megetetni velem. Szegény dadus nénim, amíg élt, mesélte a történetet(nem õ volt a tettes).
Ui 2: Rossz borral, pálesszel szintén ki lehet engem kergetni a világból.

Úgy lehet, hogy amennyire Neked nem ízlik, annyira másnak igen.
Van aki utálja a gombát, vagy a halat, Te meg szereted.
Azon túl, hogy én sem szeretem a karfiolt (csak Cb9-ben

Ez ilyen!
De nem ítélhetünk el senkit azért, mert szeret valamit, amit mi nem, és más sem ítélhet el bennünket azért, mert mi szeretünk valamit, amit Õ nem!
Ez így lenne rendjén.
Amíg volt kertem, karfiolt addig sem termeltem benne, mert a kellemetlen szagától hányingerem van, nem is értem, hogyan lehet ezt a szörnyû bûzfészket jó étvággyal megenni.
Minden évben csodálattal nézem a karfiol termésedet, és most is csak azt tudom mondani,hogy elismerésem!
Összefut a nyál a számban mikor belegondolok mennyi rántott karfiolt és levest vagy rakottat lehetne belõlük csinálni.

Összefut a nyál a számban mikor belegondolok mennyi rántott karfiolt és levest vagy rakottat lehetne belõlük csinálni.


Párás levegõ miatt, a nagy meleg az oka hogy le kellett szedni egyszerre.
Ha nincs megnyomódva a rózsája akkor 2 hétig is kibírja így.

Ha nincs megnyomódva a rózsája akkor 2 hétig is kibírja így.
Szép gyûjtemény! Miért is kell ventilátorozni? Jobban hül? Nem barnul meg?

Szüret !
1 éves füge kb 1,2 m magas és már ennyi van rajta.
Link
maga a bokor mindössze ilyen piciny:
Link
ez már kb 1,5 m-es fügebokor 2 éves és rengeteg van rajta (míg le nem szedtem):
Link
ez ugyanaz a bokor , kicsit közelebbrõl:
Link
és a mai puha érett termés:
Link
Naspolyatermés:
Link
Ilyen bõ termés még sose volt rajta.
Más már nincs a kertben, a körte leszedve, illetve van még a birsalma, de az kegyetlenül hull és romlik.
1 éves füge kb 1,2 m magas és már ennyi van rajta.
Link
maga a bokor mindössze ilyen piciny:
Link
ez már kb 1,5 m-es fügebokor 2 éves és rengeteg van rajta (míg le nem szedtem):
Link
ez ugyanaz a bokor , kicsit közelebbrõl:
Link
és a mai puha érett termés:
Link
Naspolyatermés:
Link
Ilyen bõ termés még sose volt rajta.
Más már nincs a kertben, a körte leszedve, illetve van még a birsalma, de az kegyetlenül hull és romlik.
Na igen, ez olyan mint a ragadozó préda fejlõdése, mindig vannak újítások, amire a másik válaszol egy más újítással, alkalmazkodik vagy kipusztul, és fordítva, ilyen az élet, alkalmazkodás...

Kovács Gyula gondolkodású emberekre lehetne csak bízni az irányítást. Nagyon jó példa-tanítás. Lehet a tév-ét ilyenre is használni.
Ez a füge olyan mint a pattogatott kukorica a mikrosütõben. Szépen lassan elkezd pattogni ahol eléri a csúcsát, a végére alig marad valami. A füge épp ilyen szépen megdagad 1-2 nap alatt, kivilágosodik, majd a végén már majd kicsattan és hirtelen megpuhul. Remélem kitart még 3 hétig mert sok rajta a zöld. Jó lenne ha minnél több beérne. Ilyen 20-25 még talán elég szufla lesz hozzá szept. végén okt elején /közepén/. Csak már reggel lesznek nagyon hûvös idõszakok.
Gratulálok Floo a fügeterméshez,és további sok sikert hozzá.
Jövõre lehet,hogy én is ültetek párat.
Amúgy nekem is megvolt a szõlõszüret. Végre remek termés volt jó cukorfokkal, remek minõséggel és nagyon jó mennyiséggel is. Régen volt ilyen, nem is emlékszem ilyen jó évre már vagy kb. 10 éve. A szõlõnek jó volt az idei száraz nyár.Könnyen lehetett tisztán tartani, a betegségek sem támadták meg és a tavalyi csapadék azért a mélyben még ott volt, amikor meg már nagyon kellett az esõ azért valamennyi esett.Soha rosszabb nyarat
Jövõre lehet,hogy én is ültetek párat.
Amúgy nekem is megvolt a szõlõszüret. Végre remek termés volt jó cukorfokkal, remek minõséggel és nagyon jó mennyiséggel is. Régen volt ilyen, nem is emlékszem ilyen jó évre már vagy kb. 10 éve. A szõlõnek jó volt az idei száraz nyár.Könnyen lehetett tisztán tartani, a betegségek sem támadták meg és a tavalyi csapadék azért a mélyben még ott volt, amikor meg már nagyon kellett az esõ azért valamennyi esett.Soha rosszabb nyarat

Én kinagyítottam a képet de nem akartam hinni a szememnek: Hermelte: HE
Igazi õstermelõ vagy. Kívánom, hogy bejöjjön az üzlet, megérdemled
Idõközben itt is elkezdett a második hullám érni, 2 db. már beért. Nagy berakás idén nem lesz, mert hamar el fog fogyni. Annyira finom. Még az 50-60 cm magas kis bokor is tele van terméssel és az is érik befele rendesen. Az idõ kitûnõ neki.
Sajnos egyre inkább gondolnom kell a takarásra. A Sülysápi kivim állítólag már közel 3 m magas, lassan a lehajlítás stádiumába lép. Nagyon félek a visszafagyástól, idén még talán le tudom takarni, de jövõre !?!?! Az elsõ termésre 2013-ban számítok, az idei év fejlõdési tendenciája alapján.
Igazi õstermelõ vagy. Kívánom, hogy bejöjjön az üzlet, megérdemled

Idõközben itt is elkezdett a második hullám érni, 2 db. már beért. Nagy berakás idén nem lesz, mert hamar el fog fogyni. Annyira finom. Még az 50-60 cm magas kis bokor is tele van terméssel és az is érik befele rendesen. Az idõ kitûnõ neki.
Sajnos egyre inkább gondolnom kell a takarásra. A Sülysápi kivim állítólag már közel 3 m magas, lassan a lehajlítás stádiumába lép. Nagyon félek a visszafagyástól, idén még talán le tudom takarni, de jövõre !?!?! Az elsõ termésre 2013-ban számítok, az idei év fejlõdési tendenciája alapján.
Csak csínján azért azzal a fúrt kútból való öntözéssel. Nem tudom, hogy felétek milyen a víz sótartalma? Békés megyében a Maros hordalékkúp kivételével 50-70 mélységig olyan magas a víz sótartalma, hogy szikesíti a talajt, mélyebben általában elfogadható. A Sárréten (Berettyó üledék, mocsárvidék volt) nincs öntözésre alkalmas mélységi víz. Én Szarvason a Kõrös vizével öntözök, Békéscsabán a fúrt kútból kizárólag túlélési célból. Legjobb lenne esõvizet gyûjteni, de ha abból elegendõ van, nincs szükség öntözésre, aszályos idõben meg legfeljebb egy tenyérnyi virágos kertre való gyûlik össze.
Nekem van egy 20 éves 35 m-es fúrt kutam, abból szoktam locsolni. Az alföldön könyebb.
Nem tudom, mennyi nálatok a víz, de Paloznakon 700 ft. A kútban nincs annyi, hogy abból locsolni lehessen. :-(((
Én most locsoltam 3 napja és most 1-2 órája, 1-2 db már szépen megduzzadt. Itt a második kötés csak jó 2-3 hét múlva érik a java, a legelsõ talán 1 hét múlva.
A pakoznaki fügéink a csapadékhiány miatt a tavalyiaknak alig a fele méretûekre nõttek, szinte aszaltságig érve, mézédesen.
Látom a kivi törzsét a rágcsálók ellen ott is bevédik. Nekem a szerencsétlen kákimat csócsálta a nyúl, de szerencsére kiheverte, igaz utána már nem nõtt semmit, anyuék forró méhviasszal kenték be hogy jobban gyógyuljon.
Itthon még 3 hét a füge terméséig, már alig várom, tegnap mind a 4 bokor kapott vagy 30-40 liter vizet.
Remélem még marad a meleg mert a kivinek nagyon kell a kúszáshoz (remélem szeptember végéig még nõ 1 métert), amit tapasztaltam a késõi kiültetés nagyot dob rajtuk, a június elejei kivik sokkal jobban fejlõdtek, mint az áprilisi. Tavasszal (vagy idén õsszel) még venni akarok 2-3 Haywardot, annyi helyem még van. Idén viszont már nem akarom kiültetni semmiképp.
Azon gondolkodom, hogy nem húzok ki drótot, hanem ilyen kerítésdrótot veszek
Link
Link
és ezt a ponthegysztett kerítéshálót terítem rá a vízszintes tartóelemekre és hozzádrótozom, sokkal egyszerûbb, mint furkálni a zártszelvényeket és 4-5 szál drótot kihúzni. Olyan 10X10-es rácsozottságú, azaz épp megfelelõ, de lehet kapni 15X15 cm-est is.
A bajor kivin nagyon sínylõdik nem megy semmire, a jenny-nek mondott "valami" elkezdett nõni már ez is 1 m körül van, de a Tomuri Hayvard párost nem nyomja le semmi.
Késõ összes le akarom takarni végig hullámpapírral és ezt körbeveszem Nejlonnal. csak tart rajta egy 4-5 fokot a külsõ hõmérséklethez képest. Elsõ terméseket 2 év mulva várom, akkor viszont már többet is, a lehajlítás vagy idén õsszel vagy inkább jövõ nyár közepén/összel lesz, a legmagasabb már 2,6 m magas.
Ja minden ínyencnek ajánlom a kínai datolyát, borzasztóan tud nõni, állítólag jövõre már terem és nagyon igénytelen és mézédes, igaz cserébe szúrós a levele és törzse is.
Itthon még 3 hét a füge terméséig, már alig várom, tegnap mind a 4 bokor kapott vagy 30-40 liter vizet.
Remélem még marad a meleg mert a kivinek nagyon kell a kúszáshoz (remélem szeptember végéig még nõ 1 métert), amit tapasztaltam a késõi kiültetés nagyot dob rajtuk, a június elejei kivik sokkal jobban fejlõdtek, mint az áprilisi. Tavasszal (vagy idén õsszel) még venni akarok 2-3 Haywardot, annyi helyem még van. Idén viszont már nem akarom kiültetni semmiképp.
Azon gondolkodom, hogy nem húzok ki drótot, hanem ilyen kerítésdrótot veszek
Link
Link
és ezt a ponthegysztett kerítéshálót terítem rá a vízszintes tartóelemekre és hozzádrótozom, sokkal egyszerûbb, mint furkálni a zártszelvényeket és 4-5 szál drótot kihúzni. Olyan 10X10-es rácsozottságú, azaz épp megfelelõ, de lehet kapni 15X15 cm-est is.
A bajor kivin nagyon sínylõdik nem megy semmire, a jenny-nek mondott "valami" elkezdett nõni már ez is 1 m körül van, de a Tomuri Hayvard párost nem nyomja le semmi.
Késõ összes le akarom takarni végig hullámpapírral és ezt körbeveszem Nejlonnal. csak tart rajta egy 4-5 fokot a külsõ hõmérséklethez képest. Elsõ terméseket 2 év mulva várom, akkor viszont már többet is, a lehajlítás vagy idén õsszel vagy inkább jövõ nyár közepén/összel lesz, a legmagasabb már 2,6 m magas.
Ja minden ínyencnek ajánlom a kínai datolyát, borzasztóan tud nõni, állítólag jövõre már terem és nagyon igénytelen és mézédes, igaz cserébe szúrós a levele és törzse is.
Kiviültetvény tanulmányúton voltunk Olaszországban, itt Link
Egy völgyben lévõ ültetvény Link Link
2 éve télen -15 fok körüli hõmérsékletek voltak itt december 20-a körül, amik sok ültetvényen 40-70 %-os terméskiesést okoztak, sok növény törzse eldurrant. A károk nem azért keletkeztek, mert a kivi ennyit bír, hanem mert a hideg elõtt néhány nappal még leveles állapotban voltak a növények, amikor az emlékezetes decemberi genovai ciklon után nagy hidegek voltak arrafelé is.
Ebben az elõbbi képen látható ültetvényben alig volt terméskiesés, annak köszönhetõen, hogy völgyben van, és elõbb megkapta a vegetációs idõszakot lezáró fagyot, így mélynyugalmibb állapotban volt, mint azok az ültetvények, amik jobb fekvésük miatt a nagy hideg elõtt nem kaptak fagyot.
Persze a különbség csak néhány nap volt, de ez is számított.
Egy másik ültetvény Link Link Link Link , itt 70 %-os terméskiesés volt múlt éven.
Idén bõ termés ígérkezik Link
Egy fiatalabb ültetvény Link
Napégés a gyümölcsökön Link Link Link Link (napégés az én itthoni kivimen Link Link Link Link )
A fügék 2 éve télen megfagytak Link Link Link
Az ültetvényben macskák dolgoznak, ez éppen a gépkezelõ macska Link
Fiatal kákiültetvény Link
Elfagyott olajfa Link Link Link
Olaszország ezen vidékét hatalmas örökzöld magnoliák (Magnolia grandiflora) jellemzik Link , ezek nálunk is ekkorák lennének.
Végül néhány táj és hangulatkép Link Link Link Link
Egy völgyben lévõ ültetvény Link Link
2 éve télen -15 fok körüli hõmérsékletek voltak itt december 20-a körül, amik sok ültetvényen 40-70 %-os terméskiesést okoztak, sok növény törzse eldurrant. A károk nem azért keletkeztek, mert a kivi ennyit bír, hanem mert a hideg elõtt néhány nappal még leveles állapotban voltak a növények, amikor az emlékezetes decemberi genovai ciklon után nagy hidegek voltak arrafelé is.
Ebben az elõbbi képen látható ültetvényben alig volt terméskiesés, annak köszönhetõen, hogy völgyben van, és elõbb megkapta a vegetációs idõszakot lezáró fagyot, így mélynyugalmibb állapotban volt, mint azok az ültetvények, amik jobb fekvésük miatt a nagy hideg elõtt nem kaptak fagyot.
Persze a különbség csak néhány nap volt, de ez is számított.
Egy másik ültetvény Link Link Link Link , itt 70 %-os terméskiesés volt múlt éven.
Idén bõ termés ígérkezik Link
Egy fiatalabb ültetvény Link
Napégés a gyümölcsökön Link Link Link Link (napégés az én itthoni kivimen Link Link Link Link )
A fügék 2 éve télen megfagytak Link Link Link
Az ültetvényben macskák dolgoznak, ez éppen a gépkezelõ macska Link
Fiatal kákiültetvény Link
Elfagyott olajfa Link Link Link
Olaszország ezen vidékét hatalmas örökzöld magnoliák (Magnolia grandiflora) jellemzik Link , ezek nálunk is ekkorák lennének.
Végül néhány táj és hangulatkép Link Link Link Link
Igen ám, de van olyan, hogy egész télen csak 1-2 alkalommal megyek ki. De ez az én bajom.
Ma megjöttek a Costata fajtájú datolyaszilváim. Azt írták 30cm-es példányokat küldenek, de némelyik jóval nagyobb.
Most a déli fekvésû erkélyemen teleltetem õket, és majd tavasszal mennek ki a végleges helyükre.

Ma megjöttek a Costata fajtájú datolyaszilváim. Azt írták 30cm-es példányokat küldenek, de némelyik jóval nagyobb.

Most a déli fekvésû erkélyemen teleltetem õket, és majd tavasszal mennek ki a végleges helyükre.
Mivel azért nem mindennapos a -20 fok nálunk, véleményem szerint elég azon az 1-2 napon védeni majd, amikor tényleg ilyen hideg várható. Ez azt jelenti hogy évente esetleg 2-5 napon át kell védeni, olyan -15 fok alatti hõmérséklet elég ritka télen is, -20 fok meg még ritkább, igazából néhány napot érint a leghidegebb periódusban, de vannak telek mikor még -15 fok sincs.
Áltagban a téli legalacsonyabb hõmérséklet -20:-25 fok körül van, természetesen úgy hogy ez gyakorlatilag néhány percet jelent csak.
pl , 2003 -21,8 fok (Szécsény).2004 -26,5 fok (Pitraros), 2005: -25,1 Milota, 2006 : -13,5 fok, 2007: -19,2 fok Szentes, 2008 -21,1 Szécsény, 2009/10 -25,5 Szécsény,
Csongrád, Nógrádi medencék, ÉK-i területek, az elmult 7 évben 3 év volt -25 fok körül, 3 év -20 fok körül és 1 év -20 alatt jóval. Ezek az abszolut minimumok, azaz az ország 70%-án ezekrõl mintegy legalább 5 fokkal voltak magasabbak az abszolut minimumok.
Tehát e növényeket igazából évente csak 2-5 napon át javallott védeni, legalább annyira hogy 5-6 fokkal magasabb hõmérsékletben legyen (takarással). Ezt nem nehéz elérni.
Maga a fagyveszély úgy mûködik a legtöbb növénynél, hogy egy érzékenyebb növénynek pl. -18 fokban még nincs baja, de -20 fokban lefagy egészen tövig. Persze a vékonyabb be nem érett ágak már -10 fokban is lefagyhatnak.
Áltagban a téli legalacsonyabb hõmérséklet -20:-25 fok körül van, természetesen úgy hogy ez gyakorlatilag néhány percet jelent csak.
pl , 2003 -21,8 fok (Szécsény).2004 -26,5 fok (Pitraros), 2005: -25,1 Milota, 2006 : -13,5 fok, 2007: -19,2 fok Szentes, 2008 -21,1 Szécsény, 2009/10 -25,5 Szécsény,
Csongrád, Nógrádi medencék, ÉK-i területek, az elmult 7 évben 3 év volt -25 fok körül, 3 év -20 fok körül és 1 év -20 alatt jóval. Ezek az abszolut minimumok, azaz az ország 70%-án ezekrõl mintegy legalább 5 fokkal voltak magasabbak az abszolut minimumok.
Tehát e növényeket igazából évente csak 2-5 napon át javallott védeni, legalább annyira hogy 5-6 fokkal magasabb hõmérsékletben legyen (takarással). Ezt nem nehéz elérni.
Maga a fagyveszély úgy mûködik a legtöbb növénynél, hogy egy érzékenyebb növénynek pl. -18 fokban még nincs baja, de -20 fokban lefagy egészen tövig. Persze a vékonyabb be nem érett ágak már -10 fokban is lefagyhatnak.
Tényleg nagyon jó kis cikk ez is!
(Korábban másik fórumban már írtam én is, hogy mostanában nagyszerû esettanulmányok, összefoglalók, cikkek vannak a met.hu oldalon is.)

(Korábban másik fórumban már írtam én is, hogy mostanában nagyszerû esettanulmányok, összefoglalók, cikkek vannak a met.hu oldalon is.)
Egy kis csemege az OMSZ honlapról: Link (mostanában elég sok érdekes cikk felkerült oda)
Köszi! Elég finomnak tûnik, így képen keresztül is.
Ez melyik fajta?
Holnap érkezik meg a 4 darab Costata dugványom!
Azért is "kattantam rá" ennyire a kákira, mert nem kíván permetezést, s így gyakorlatilag biogyümölcsként nevelhetõ. Bár mi sosem permetezünk semmit sem.

Holnap érkezik meg a 4 darab Costata dugványom!
Azért is "kattantam rá" ennyire a kákira, mert nem kíván permetezést, s így gyakorlatilag biogyümölcsként nevelhetõ. Bár mi sosem permetezünk semmit sem.

Lenti-Letenye között, sík területen a faluház elõtt néhány selyemmirtuszra találtunk, ami a mediterrán vidék kedvelt dísznövénye Link Link
Rengeteg fajtája van, színben (lila-piros-rózsaszín-fehér) és fagytûrésben egyaránt (-10-tõl a -20-ig), hónapokon át virágzik Link
A Kerka folyó hídja Link és az egyik holtága Link Link jól mutatja, hogy nagyon alacsony szinten vagyunk. Az épület közelsége nyilván számít valamennyit, de minden esetre túlélte a telet (innen 10-15 km-re Iklódbördõce -22 fok). Hogy lefagyott-e valamely része, azt nem tudtuk kideríteni.
Siheone!
Csak Neked csak most
ha már ennyire vágysz káki után, egy kis csemege, 3-4 napja lepottyant a fáról, kitettem az asztalra, és a 3-4 nap alatt szépen beérett Link Link Link
Nagyon finom és édes volt, tökéletes kákiízzel.
Rengeteg fajtája van, színben (lila-piros-rózsaszín-fehér) és fagytûrésben egyaránt (-10-tõl a -20-ig), hónapokon át virágzik Link
A Kerka folyó hídja Link és az egyik holtága Link Link jól mutatja, hogy nagyon alacsony szinten vagyunk. Az épület közelsége nyilván számít valamennyit, de minden esetre túlélte a telet (innen 10-15 km-re Iklódbördõce -22 fok). Hogy lefagyott-e valamely része, azt nem tudtuk kideríteni.
Siheone!
Csak Neked csak most

Nagyon finom és édes volt, tökéletes kákiízzel.