Agrometeorológia
A virágzás végétõl az érésig nem kell permetezni(a tavaszi lemosóig), a gombafertõzés képes elpusztítani a barackfát. Én sem eszem "mérgezõ" gyógyszert csak betegség idején. A búzát ha nem permetezik százszor erõsebb mérget termel a gomba mint maga a permetezõszer. Jövõre a permakultúrás biogazdálkodásos védekezést megpróbálom a baracknál a gomba ellen.
Köszönöm a felvilágosítást, ezt fogjuk tenni. 
Szeke, nem, még nem próbálkoztunk. Azt hogyan szokták csinálni?

Szeke, nem, még nem próbálkoztunk. Azt hogyan szokták csinálni?
Talajtakarás(én lekaszált, kiszáradt füvet használok, több kevesebb sikerrel)
ebben a melegben már az is úgy összement, hogy szó szerint számítógépháznyi friss kupacokból 3-4 marékra ment össze
de legalább harcolok a paprikák és paradicsomokért, nameg az ubi és eprecskéért így. havi vízszámlám mostmár 12ezer köré rúg, hogy közben a legutolsó esõkbõl is eltettem 1200 literrel és csak a legfontosabbakat locsolom így, 35m2-re így is 200liter felett használok naponta. szerencsére az a 150m2 krumpli jól húzza, de borsót többet nem ültetek, kb 8000 forint ráfordítással leszedtem róla 4-5 kilót abból is a fele vmi fehér kukacos volt... A fagyok a komplett megy és cseresznyetermést elvitte, szilva felét kb megmentettem, kajszim tavaly tûzelhalásban kivégzett, 2 kis õszifámat meg nem gyõzöm tafrina ellen permetezni. Hogy teljes legyen a sor =] a szárazság pedig elvitte 600m2 cukorrépám egészét, 400m2 lucernám 95%át, 50m2 kukoricám felét, borsóm 150m2 95%át, míg a többi veteményt mentettem, meg vizsgázok egyetemen, meg dolgozok váltott mûszakban addig a gaz a gyöngyhagymámat nyírta ki
úgyhogy... jövõre inkább csak kaktuszt, meg angolperjét ültetek 








1.Méreg
2.Méreg
3 Méreg
4.Méreg
és lesz barack a fán, hogy letörik az ága.
Hát nem, inkább kevesebb, de méreg nélkül.
Még jó, hogy piacon szinte semmilyen gyümölcsöt, zöldséget nem kell vennünk, önellátóak vagyunk.
2.Méreg
3 Méreg
4.Méreg
és lesz barack a fán, hogy letörik az ága.
Hát nem, inkább kevesebb, de méreg nélkül.
Még jó, hogy piacon szinte semmilyen gyümölcsöt, zöldséget nem kell vennünk, önellátóak vagyunk.
Igen. Nekünk kb. 300 m2 van bevetve a kertbõl különbözõ zöldséggel, valamint gyümölcsfákkal, és hát rendesen kell locsolni.
De ez sajna ilyen.

Már 5 napja nem tudunk öntözni teljesen leapadt a víz a patakban gyakorlatilag végig kell néznem ahogy elég a krumpliszár még szerencse hogy nem ültettünk karfiolt az összes tönkre menne.
Nem ezzel a mostani nagy meleggel van baj hanem hogy elõtte nem volt normális csapadék júniusban és majdnem hogy egész tavasszal, bezzeg 2 éve.
2010-ben a patak Link
És most Link
Nem ezzel a mostani nagy meleggel van baj hanem hogy elõtte nem volt normális csapadék júniusban és majdnem hogy egész tavasszal, bezzeg 2 éve.


2010-ben a patak Link
És most Link
Talajtakarással próbálkoztatok? Ilyen magas napálláskor és hõségben jelentõsen vissza tudja fogni a párolgást.
Akinek meg 1-2 kajszija van, azt a fagy ellen is meg lehet védeni.
Nálunk egy évtizeden át gyakorlatilag nem volt kajszi, amióta permetezem õket monília ellen, azóta roskadásig vannak.
Nálunk egy évtizeden át gyakorlatilag nem volt kajszi, amióta permetezem õket monília ellen, azóta roskadásig vannak.
1.Kora tavasszal rezes lemosó,
2.Piros bimbósan gombaölõ ,
3 Virágzáskor gombaölõ,
4. Virágzás után gombaölõ,
és lesz barack a fán, hogy letörik az ága. (No persze ha nincs nagy fagy) idén a fagy ritkított nálam.
Metszeni a fát tavasszal nem szabad, csak szeptemberben.
Az elszáradt ( moníliás ) ágakat viszont érdemes eltávolítani.
2.Piros bimbósan gombaölõ ,
3 Virágzáskor gombaölõ,
4. Virágzás után gombaölõ,
és lesz barack a fán, hogy letörik az ága. (No persze ha nincs nagy fagy) idén a fagy ritkított nálam.
Metszeni a fát tavasszal nem szabad, csak szeptemberben.
Az elszáradt ( moníliás ) ágakat viszont érdemes eltávolítani.
Nekünk évek óta nem sikerül a kajszi.
Vagy a fagy viszi el virágzáskor, vagy az esõs-szeles csap neki oda.


Igyekszünk, fõ cél a spórolás is, és nem utolsó sorban jó ha az ember édesapja víz-gáz és fûtés szerelõ.

Nálunk is ez van, és még a cukkini meg egyéb tökfélék is nehezen bírják.
Ma reggel megint megtöltöttem a 3db 200l-s hordót, ennyi miden nap kimegy öntözéskor, és ez csak a konyhakert. A kútban pedig folyamatosan csökken a vízszint, ma mértük, már csak 180cm víz van benne, át is álltunk vezetékesre vízre a házi vízmûrõl(még jó, hogy apu ilyen cselesen építette meg a rendszert anno), a kúti vizet hagyjuk csak locsolásra.

Ma reggel megint megtöltöttem a 3db 200l-s hordót, ennyi miden nap kimegy öntözéskor, és ez csak a konyhakert. A kútban pedig folyamatosan csökken a vízszint, ma mértük, már csak 180cm víz van benne, át is álltunk vezetékesre vízre a házi vízmûrõl(még jó, hogy apu ilyen cselesen építette meg a rendszert anno), a kúti vizet hagyjuk csak locsolásra.
Hiába a napi szintû öntözés, a növények kókadoznak délutánonként elég rendesen.
Fõleg a karfiol, káposzta, uborka.

Ez egy új fajta én is most halottam róla: "Lycopodium Clavatum" a hivatalos neve, illetve a latin neve.
Öntözni kell ember!
Az uborka gyökérzete a felszín közelében helyezkedik el, ha a talaj felszíne száraz, az már gond, fõleg ha tartósan az. Magas páratartalmat igényel a növény. Szerintem este mindenképp öntözd meg!


Nincs öntözve,a friss leveleken vannak barnás száraz foltok olyan mintha megégett volna a levele,lehet hogy a múlt heti gyakori esõ miatt vannak!
Egyébként foszfor hiány is állhat a háttérben. Ajánlanám a fejtrágyázást, esetleg a Szuperfoszfát elnevezésû mûtrágyát, bár én nem vagyok a mûtrágyázás híve.
Amennyiben ez sem segít, betegség állhat a háttérben.

Kellene egy kis segítség!Az uborkának a levelei foltokban megbarnultak,és csörgõsre száradtak,milyen betegség lehet ez,valamint mivel lehet kezelni ezt!?
Egy cselt talán érdemes lenne még bevetni, ha eddig nem: egy kis hatásfokozó a káposztafélék erõsen viaszos levelein tényleg jelentõsen tudja fokozni a szer hatását. Különösen, ha a permetezõ nem porlaszt eléggé, a folyadékcseppek többsége egyszerûen lepereg a levélrõl. Az Agrol vagy a Nonit viszont sokat javít a tapadáson.
Köszi Neked is a választ!
Az általad leírtak alapján majd így próbálkozunk a dologgal.
----------
Kaszabubu, köszönöm a válaszodat!
Általában késõ délután permetezünk, persze ha ezt az idõbeosztás megengedi.
Az általad leírtak alapján majd így próbálkozunk a dologgal.
----------
Kaszabubu, köszönöm a válaszodat!
Általában késõ délután permetezünk, persze ha ezt az idõbeosztás megengedi.
Szia Peti én Actara-val egymás után két nap este 4gr/15 L dózissal adtam nekik (lisztecske/üvegházi molytetû) és mára úgy nézem a nagy részük beadta a "kulcsot", megjegyzem: elcsíptem az invázió elejét.
Nagyon fontos, hogy mivel méhekre kifejezetten veszélyes,vizi szervezetekre is veszélyes (bár nálad ez fennt a "hegyen" nem játszik), ezért mindenképpen csakis napnyugta után szabad használni! Az evije 7 nap káposztaféléknél. Felszívódó hatású, ezért 2-3 hétig hatásos védelmet fog nyújtani.
Jól feloldottátok a port, jól elkevertétek a permetlevet, egyenletesen került minden levélre, mikor kezeltétek vele?
Pár napba beletelhet, mire minden delikvens megadja magát a kezelés után!

Nagyon fontos, hogy mivel méhekre kifejezetten veszélyes,vizi szervezetekre is veszélyes (bár nálad ez fennt a "hegyen" nem játszik), ezért mindenképpen csakis napnyugta után szabad használni! Az evije 7 nap káposztaféléknél. Felszívódó hatású, ezért 2-3 hétig hatásos védelmet fog nyújtani.
Jól feloldottátok a port, jól elkevertétek a permetlevet, egyenletesen került minden levélre, mikor kezeltétek vele?
Pár napba beletelhet, mire minden delikvens megadja magát a kezelés után!

Hello és köszi a linket.
Elég sok fajtára jellemzõ a sárga héj. Csak szûkíteni lehet, hogy melyik. 100 %-ra kijelenteni sajnos nem lehet. De nem is igazán baj. Majd adok én neki egy fantázianevet.

Elég sok fajtára jellemzõ a sárga héj. Csak szûkíteni lehet, hogy melyik. 100 %-ra kijelenteni sajnos nem lehet. De nem is igazán baj. Majd adok én neki egy fantázianevet.

Igen, a Decis-nél vigyázni kell fõleg keverésnél nagyon erõs szaga van,kiüti az embert.


Az elõzõ ajánlott szerek kiválók, de tudni kell a kijuttatási opt. idõt, a hatás minél jobb elérése érdekében.
Most az erõs nappali fényben és melegben nem tanácsos még felülrõl sem locsolni, meg kell várni a naplementét, úgy 19-20 óra tájékán.
A felsorolt szerek, meg a gombaölõk is éjszakai csendes idõben fejtik ki a hatásukat 100%-ban. Tehát legyen idõ a kontakt érintkezésre, és felszívódásra.
A decis esetleg még esti kijuttatáskor gázosodik is,kicsit, mint régen a Bi-58, amit betiltottak, mer tényleg kóvájgott az ember is tõle.
A nappali napfény, és gyors felszáradás csak ront a hatásukon.
Most az erõs nappali fényben és melegben nem tanácsos még felülrõl sem locsolni, meg kell várni a naplementét, úgy 19-20 óra tájékán.
A felsorolt szerek, meg a gombaölõk is éjszakai csendes idõben fejtik ki a hatásukat 100%-ban. Tehát legyen idõ a kontakt érintkezésre, és felszívódásra.
A decis esetleg még esti kijuttatáskor gázosodik is,kicsit, mint régen a Bi-58, amit betiltottak, mer tényleg kóvájgott az ember is tõle.

A nappali napfény, és gyors felszáradás csak ront a hatásukon.
Ez mondhatni a legjobb szer! Mi évek óta ezt használjuk, és volt kártevõ, nincs kártevõ.

Bár nagyon nehezen de nekem ezzel sikerül Link a növényvédõ üzletben sem tudtak konkrét szert ajánlani csak ezt.

Mit használtok a lisztecse ellen a káposztafélékre?
Nálunk ez problémát szokott okozni, mármint a kártevõk.
Nálunk ez problémát szokott okozni, mármint a kártevõk.
A holnap ránk köszöntõ kánikulai idõszak miatt nem vártam, már ma túlestem (egy órája) a megelõzõ permetezésen, mivel kellemes a hõfok, nem forrók a levelek, ma már nem jön korán a harmat. Így a burgonya, paradicsom és uborka megkapta a kezelést, Mikal C lett nekik adva.
Nem szívesen adtam (több év után újra), ám megelégeltem, hogy hiába a rezes kezelés, pl. a paradicsomvész jön, lát és gyõz, újra és újra.
Nem szívesen adtam (több év után újra), ám megelégeltem, hogy hiába a rezes kezelés, pl. a paradicsomvész jön, lát és gyõz, újra és újra.
Sziasztok.
Nálunk már öklömnyi méretûek a krumplik. Tudom, hogy hihetetlennek hangzik. Tavaly beszereztünk egy nagyon jó ellenálló-képességû sárga héjú fajtát. Azt most elkezdtük tovább szaporítani. Megnyitottunk egy fészket és csak ámultunk-bámultunk. Mamámnak azt mondtam, hogy most már lehet szedni a krumplit, erre azt mondta: "még várunk vele". Aztán lehet, hogy csak az az egy fészek lett ennyire jó, de már ilyen hamar!? Bár már március elején elültettük.
Az összes fajta eléggé megráncosodott tavaszra, miközben az említett sárga héjú semennyire sem. Az íze is a legjobb. Azt tervezzük, hogy jövõre már csak abból vetjük be az egész kertet. Esetleg valamelyikõtök ismeri a fajtát? A virága fehér.
Nálunk már öklömnyi méretûek a krumplik. Tudom, hogy hihetetlennek hangzik. Tavaly beszereztünk egy nagyon jó ellenálló-képességû sárga héjú fajtát. Azt most elkezdtük tovább szaporítani. Megnyitottunk egy fészket és csak ámultunk-bámultunk. Mamámnak azt mondtam, hogy most már lehet szedni a krumplit, erre azt mondta: "még várunk vele". Aztán lehet, hogy csak az az egy fészek lett ennyire jó, de már ilyen hamar!? Bár már március elején elültettük.

Az összes fajta eléggé megráncosodott tavaszra, miközben az említett sárga héjú semennyire sem. Az íze is a legjobb. Azt tervezzük, hogy jövõre már csak abból vetjük be az egész kertet. Esetleg valamelyikõtök ismeri a fajtát? A virága fehér.
Ez a jövõheti nagy meleg rendesen megviselheti majd a frissen kikelt burgonyámat.
Szerintem kap majd egy zöldtrágyás talajtakarást a rendszeres reggeli öntözés mellé, így csökkentve a talaj és az alsó légrétegek hõmérsékletét.

Hogy miket nem tudok meg tõletek.
Úgy látszik én maradi vagyok, hogy leragadtam a szõlõbõl készült bornál.
--------------------------------------------------------
Örülök, hogy a tegnapi mozgalmas estém miatt elmaradt a paradicsom permetelése, hiszen hajnalban ömlött az esõ, így adtam volna a semminek egy pofont ha este permetelek.
Így ma estére halasztom.


--------------------------------------------------------
Örülök, hogy a tegnapi mozgalmas estém miatt elmaradt a paradicsom permetelése, hiszen hajnalban ömlött az esõ, így adtam volna a semminek egy pofont ha este permetelek.
Így ma estére halasztom.

Illetve hétvégén készül a dióbor is....
/A likõr már folyamatban/
Persze itt szõlõbor az alap, bár az angolok készítenek dióbort bor nélkül is...
Egy kis kedvcsináló:
Link

Persze itt szõlõbor az alap, bár az angolok készítenek dióbort bor nélkül is...
Egy kis kedvcsináló:
Link
Jó kis fekete ribizlibor...
De a legjobb a csipkebor... A jégbor elbújhat mögötte.... olyan ízû amúgy mint a jégbor... vagy egy min. 5-6 puttonyos aszú.

Lehet, hogy finom, mivel nem kóstoltam nem mondhatom, hogy nem.
De én maradok a szõlõ bornál.

De én maradok a szõlõ bornál.
