Agrometeorológia
Hú, Kaló Imréhez nekünk is volt szerencsénk, júliusban jártunk nála. Gyakorlatilag nem volt középszerû bora, mindegyik kitûnõ volt. Csak ajánlani tudom!
A vörös aszúval nem tudtunk mit kezdeni, én most ittam ilyet elõször. Hiába, sohasem fogyasztottunk édes vörösbort.
A vörös aszúval nem tudtunk mit kezdeni, én most ittam ilyet elõször. Hiába, sohasem fogyasztottunk édes vörösbort.
Hát igen, apjuktól örökölték és finomították ki a borokat. Csak hát ne lenne olyan drága menü a bor, kezd kereskedelmi nívós magyar termék lenni, tudom rengeteg befektetés,ápolás, pincészet kialakítása jár vele, de mégis...
Tájjelegû borunk itt a Kövidinka, és Kadarka, egy két termelõ foglalkozik vele. Esetleg felfutóban telepítik Soltvadkert- Halas környékén. Igazi "homoki" borok, visszafogott 11-12 Maligant fokkal. Visszavonulóban vannak viszont a tömegbornak számító Rizling,Kékfrankos, Sárfehér fajták.
Tájjelegû borunk itt a Kövidinka, és Kadarka, egy két termelõ foglalkozik vele. Esetleg felfutóban telepítik Soltvadkert- Halas környékén. Igazi "homoki" borok, visszafogott 11-12 Maligant fokkal. Visszavonulóban vannak viszont a tömegbornak számító Rizling,Kékfrankos, Sárfehér fajták.

Én sem vagyok borász, de itt Egerben elég sok borász ismerõsöm van. Ami eddig rám ragadt: fontos a jó borhoz jó klímájú dombos terület déli fekvéssel (legjobbak a délnyugati dombtetõhöz közeli tõkék)
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak
.
Jó borozgatást.
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak

Jó borozgatást.
Az elmúlt 5 napban és ma is myrabolán alanyra szemeztem (T-szemzés), döntõrészt szomszédoktól szereztem be a nemes részt (kajszi és a Champion õszibarack kivételével), az alany pedig helyben volt. 3 Julian õszibarack, 3 zöld ringló, 4 kajszi (nem tudom milyen fajta, július elõ felében érik és igen nagy termése van, rendkívül zamatos, sajnos fagyérzékeny), 3+1 Steanley szilva, 2 Champion õszibarack lett az eredmény. Majd 1.5-2 hét múlva derül ki, hogy megeredtek-e a szemek (nagyon remélem, hogy a sebkezelõ-oltóviasz és a kötözés megteszi a hatását és nem szárad rá a levélcsonk az alanyra). Most szemeztem életemben elõször, ha legalább egy is sikerül típusonként, elégedett leszek.
Nem vitatok semmit. A borászat is egy szakma. Az, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni. Az elõzõ hsz-om utolsó mondata a legfontosabb.
Az igen! Eger és Tokaj környéke és pince szinten.
Erre felé sajnos nincsenek "igazi" pincék, csak -2 3 méteres ház alá vájt pincék, ami csak -4-6 fokot produkál a kinti idõ mellett.


Ittam ez egri borvidéken olyan bort, amit október végén szüretelt szürkebarátból készült (2012) , Húsvét elõtti héten még a kádban a héján volt. Igen finom zamatos szép színû remek bor volt ( Kaló Imre pincéjében Szomolyán ).
Igen, aki selymes,minõségi bort akar készíteni, a kocsány eltávolítása elsõdleges. Én fürtöstõl daráltam le, és törkölyöstõl préseltem ki, 24-36 órán belül. Más kérdés az is, hogy meddig préselem. + párnafák (10-15 cm) rátéte után is préseltem, akkor már csak víztiszta,de aromás savas must jött le, a nem kívánatos, csersavas fürtökbõl is. De az elsõ fejtés után ez eltûnik,elõtte meg a forrás során harmonizál az alap mustal. Olyan ez mint a birka-hal fõzõ verseny, csak ezt magunknak készítjük.


Legalább 40-50 éves szõlészeti-borászati szakkönyv (Prohászka) él valamennyire az emlékezetemben. Ezek szerint a szõlõ érésekor (túlérésekor pláne) csökken a savtartalom. Erre a tartós meleg idõjárás rátesz egy lapáttal. Ezek miatt nem lehet például Egyiptomban elfogadható minõségû bort készíteni. A törkölyön erjesztéssel a héjból, magból nyilván "szabadulnak ki" savak, de az a bor már nem ugyanaz, mint amit a mustból erjesztenek. A lebogyózás amúgy tényleg szükséges ilyenkor, mert egy csomó nem kívánatos sav is kioldódna a kocsányból.
Csak kertesházi szinten foglalkoztam kölyökkoromban szõlészettel, nyilván a helyszín sem ér nyomába az egrinek.
Szerk: Semmiképpen sem akarom beduin létemre magyarázni az eszkimóknak, hogyan kell jegesmedvére vadászni.
Csak kertesházi szinten foglalkoztam kölyökkoromban szõlészettel, nyilván a helyszín sem ér nyomába az egrinek.
Szerk: Semmiképpen sem akarom beduin létemre magyarázni az eszkimóknak, hogyan kell jegesmedvére vadászni.
Még egy kiegészítés; a régi hordó lefejtése, leszívása során az alja bort, ami ülepedett seprõ,3-4 liter,(hordótól függõ) azt öntsük ki, ne kerüljön bele a fejtésbe. Ezután azért nyitott dugóval figyeljük az "anyagot", mert elõfordul új utó-forrás, rendezõdés esetleg eltarthat 1-2 hétig is.

Na új gépen írok, az elpunyúlt,(nyúlós) óbor feljavítását még átfejtéssel és köztes 10 literes vödörben oldott borkõ-savval lehet rendbe hozni, ami felér egy szellõztetéssel is. A Bp.-i Hermes-Áfész árul mindenféle borászati dolgokat, és teríti az országban.(Iparcikk-gazdabolt)

Bocs, olvastam a lebogyózást, igazad van. (írtam elõbb egy majd féloldalas szerkesztést, de a fránya szolgáltatómnál akadozik az internet, elszállt a semmibe).
Azért a több hétig hagyás kicsit sok, mert ott fog megvénülni a must-újbor a kádban. Mielõbb hordóban a helye. (48-72 óra).

Azért a több hétig hagyás kicsit sok, mert ott fog megvénülni a must-újbor a kádban. Mielõbb hordóban a helye. (48-72 óra).

Ötvös Tamás; hogy érted azt, hogy "elégnek"? Bebarnul, erõs donga-vénült íze van?
A savhiányt esetleg új bor esetén citromsavval (kristályos) lehet deríteni. Régi bornál meg háziasítással, bekeveréssel.
Horitazi; a szlanka eleve alacsony cukorfokot ad, a kései-túlérett módszer fenéje a bogyó-potyogás, és a penészedés.
Leganyi1; a mártai körzet szüretei mások, mint az alföldieké, van benne valami más, a tõkén hagyás, aszalódás ott természetes. Annál jobb a bor.(lásd: Tokaj környéke)
A héjon, magon hagyás több napon keresztül se jó, mert a kocsányból is kioldódnak nem kívánatos anyagok, és túl sok oxigén jelenléte eltolhatja a zamat anyagok megmaradását, magyarán oxidos, jellegtelen "vénült" must fog kerülni a hordóba.Nem véletlenül alkalmazzák a bogyózást, a kocsány mielõbbi leválasztását.
A savhiányt esetleg új bor esetén citromsavval (kristályos) lehet deríteni. Régi bornál meg háziasítással, bekeveréssel.
Horitazi; a szlanka eleve alacsony cukorfokot ad, a kései-túlérett módszer fenéje a bogyó-potyogás, és a penészedés.
Leganyi1; a mártai körzet szüretei mások, mint az alföldieké, van benne valami más, a tõkén hagyás, aszalódás ott természetes. Annál jobb a bor.(lásd: Tokaj környéke)
A héjon, magon hagyás több napon keresztül se jó, mert a kocsányból is kioldódnak nem kívánatos anyagok, és túl sok oxigén jelenléte eltolhatja a zamat anyagok megmaradását, magyarán oxidos, jellegtelen "vénült" must fog kerülni a hordóba.Nem véletlenül alkalmazzák a bogyózást, a kocsány mielõbbi leválasztását.

Éretten (esetleg túléretten) szüreteld le. Lebogyózva hagyd kádban 2-3 vagy akár több hétig, had ázzanak ki a magból és a héjból az értékes anyagok. Utána szûrd le. Ha így is kevés a sav lehet házasítani.
Az szép,sajnos a nagyobb mennyiségû szlanka lehúzta a fokot + ráadásként volt 1 nagyobb lisztharmat fertõzés is a nyáron nálunk. Színre,illatra viszont már most kellemes a must.
Ebben a hûs idõben legalább 2 hét,vagy 3 mire elforr. Reméljük jó hatással lesz rá.
Felénk volt darázskár, fõleg csemegén. Túl gyorsan szaporodnak..
Ötvös Tamás: valami ötlet, hogy lehessen javítani a savtartalmon? Persze csak szabályos keretek között.

Felénk volt darázskár, fõleg csemegén. Túl gyorsan szaporodnak..

Ötvös Tamás: valami ötlet, hogy lehessen javítani a savtartalmon? Persze csak szabályos keretek között.
Idén nem is a cukorfokkal van a nagyobb gond. Egy bor eltarthatóságát az alkohol mellett a savtartalom is befolyásolja. A forró nyár miatt ebbõl volt tavaly és idén is a kevesebb, egyszerûen "elégnek".
Floo!
Rövid "u"-val írd legközelebb, mert így totál helytelen. Egy ékezet rettentõ sokat számít.
Árú: melléknév
Áru: fõnév
Szerk: ilyen esetekben hiába van bekapcsolva a helyesírás-ellenõrzõ.
Rövid "u"-val írd legközelebb, mert így totál helytelen. Egy ékezet rettentõ sokat számít.

Árú: melléknév
Áru: fõnév
Szerk: ilyen esetekben hiába van bekapcsolva a helyesírás-ellenõrzõ.
Nálunk a vegyes 19,5-es lett, meg is lepõdtem!
Sem darázs, sem méhe sem madárkár nem volt, nagyon jó minõségû lett az árú.
Sem darázs, sem méhe sem madárkár nem volt, nagyon jó minõségû lett az árú.
Hát a szüret is meg volt,vegyes szõlõbõl, 16-os lett a mustfok(ebbõl a miénké kb 18-18,5es volt,amit nagyszülõktõl kaptunk,az lehúzta kissé,de az õ szõlõjük védettebb,árnyékosabb helyen van,és mindig is kevesebb volt a cukra), körülbelül 3 hekto bor lesz ,majd belõle. Sajnos kell hozzá egy kisebb mennyiségû cukor, hogy könnyebben eltartható legyen,de üsse kõ.
Sajnos a darazsak, csapadékos idõ miatt muszáj volt leszedni.
Bocs a meséért, de gondoltam megosztom, párszor jártam itt nyáron szõlõ témában

Sajnos a darazsak, csapadékos idõ miatt muszáj volt leszedni.
Bocs a meséért, de gondoltam megosztom, párszor jártam itt nyáron szõlõ témában

Szeretnék más fajtát is, ebbõl a mostaniból nekem 4 bokrom lett, de jó nagy a kertünk így 100 bokor is elférne benne, unokatesóm majd hoz Budaörsrõl, annak barna a színe ha megérik, szerintem az a fajta a Babits füge.
Kukoricaszárral próbálom novembertõl takarni ha sikerül, majd ki a Tiszához is ültetek ki az élményparkba, ott van 1 ha.-os területem, de a talaj ott se valami jó, a kivim itthoz tönkrement, Sülysápon viszont nagyon szép. Még a Tiszánál (5 km.-re tõlem kinn a telken) megpróbálom a kivit ha ott se jó neki a talaj akkor a kivis kísérletet itthon abbahagyom.
Kukoricaszárral próbálom novembertõl takarni ha sikerül, majd ki a Tiszához is ültetek ki az élményparkba, ott van 1 ha.-os területem, de a talaj ott se valami jó, a kivim itthoz tönkrement, Sülysápon viszont nagyon szép. Még a Tiszánál (5 km.-re tõlem kinn a telken) megpróbálom a kivit ha ott se jó neki a talaj akkor a kivis kísérletet itthon abbahagyom.
Nálam most kezd érni a füge, egyelõre néhány szem:
Link
Az elsõ termés teljesen kimaradt így majd most hétvégére szeptember közepére érik be az elsõ termés, bár sok van rajta, de kíváncsi leszek mennyi fog majd beérni. kb. egy jó hónapja van még az érdemi fejlõrédre október vége felé már kínkeserves a beérése.
Link
Az elsõ termés teljesen kimaradt így majd most hétvégére szeptember közepére érik be az elsõ termés, bár sok van rajta, de kíváncsi leszek mennyi fog majd beérni. kb. egy jó hónapja van még az érdemi fejlõrédre október vége felé már kínkeserves a beérése.
Igaz, hogy beszéltünk személyesen, de másokat is érinthet: Az elsõ évben, években gyengélkedõ szõlõoltványokat, gyümölcsfa csemetéket tapasztalatom szerint nem érdemes meghagyni: soha nem fogja utolérni az erõs példányokat. Az is mindegy, hogy már gyenge oltványként vásároltad (másodosztályú oltványokat ezért nem szabad megvenni), vagy az elmúlt száraz nyarak miatt nem fejlõdött: sose lesz belõle erõteljes szõlõtõke, gyümölcsfa.
Korábban már írtam arról, hogy milyen fajtákat ültettem (2011 elõtt még nem volt csemegeszõlõnk), ezeket kérésedre összegzem. Vegyesen, részben ismerõsök/szomszédok tapasztalatai alapján válogattam össze a fajtákat, semleges és muskotályosakat egyaránt [a meg nem eredt példányokat kihagyom a felsorolásból]:
2011 április: Néró, Teréz, Pölöskei musk. (tavaly elfagyott, idén hajtott elõször lehajtható erõs vesszõt), Augusztusi musk. (Palatina), Suvenir (1-1 db oltvány)
2011 december: Pannónia kincse (oltott)
2012 április-május: Eszter, Hamburgi musk., Csaba Gyöngye, Mathiász Jné musk. (leggyengébb, nem vagyok megelégedve vele, télen el is fagyott), Szõlõskertek királynõje musk. (1-1 oltvány)
2012 november: Zala Gyöngye, Afuz Ali (1-1 oltvány)
2013 május-június: 2 fehér Chasselas (Saszla), 1 Néró, 1 Otelló (cserépben/vízben gyökereztetett dugványok)
2014 tavasza (tervezett): Cardinal, Favorit vesszõket kapok ugyanattól a szomszédtól, akitõl a Saszlát kaptam.
Az, hogy melyik a világ legjobb ízû szõlõje - megoszlanak a vélemények - a Hamburgi muskotályt és a hazánkban is egyre népszerûbb Itáliát (nemesítés csúcsa) tartják. Az én szájízemnek a Csaba Gyöngye musk. tetszik a legjobban, ez az egyik szõlõ azok közül, ami le tud venni a lábamról. A családban inkább a semleges szõlõknek van keletje. Az Itáliát már 1-1 alkalommal (mindig õsszel) próbáltam ültetni 1-1 példányt, de sosem sikerült, valószínû azért mert késõn hajt ki és késõn fejezi be a vegetációt és korán (még éretlen vesszõvel) szedik ki a kertészek és a szakszerû téliesítés ellenére sem hajt ki. Tavaszra persze minden faiskolából elkel, mert újabban sokan ültetik.
Lujó! Én már oltott szõlõket nem tervezek venni, azon muskotályos példányokból próbálok majd szaporítani ami van (ami eddig már adott termést csalódást nem okozott nekünk). A Mathiász Jánosné muskotály még nem termett így nem tudom milyen ízû, de nem akar erõsödni, pedig ez már a második éve - a 30-40cm-es egyetlen vékony hajtással nem tudok mit kezdeni: jövõre (fájó szívvel) kiveszem, ha nem akar észbe kapni és legfeljebb tõled kérek majd tavasszal vesszõt. Az Itáliára továbbra is fáj a fogam, csak az a baj, hogy senkinek sincs ilyen szõlõvesszõje a környékben, akit ismerek (pedig ez a fajta könnyen gyökeresedik). A Hamburgi muskotályról meg annyit, hogy volt rajta egy mini fürt 7-8 szemmel, ezt szépen elcsemegézte brumi kutyus még a hónap elején, mérges is voltam érte, mert nem tudtuk megkóstolni. Egy szemet találtam a földön.
2011 április: Néró, Teréz, Pölöskei musk. (tavaly elfagyott, idén hajtott elõször lehajtható erõs vesszõt), Augusztusi musk. (Palatina), Suvenir (1-1 db oltvány)
2011 december: Pannónia kincse (oltott)
2012 április-május: Eszter, Hamburgi musk., Csaba Gyöngye, Mathiász Jné musk. (leggyengébb, nem vagyok megelégedve vele, télen el is fagyott), Szõlõskertek királynõje musk. (1-1 oltvány)
2012 november: Zala Gyöngye, Afuz Ali (1-1 oltvány)
2013 május-június: 2 fehér Chasselas (Saszla), 1 Néró, 1 Otelló (cserépben/vízben gyökereztetett dugványok)
2014 tavasza (tervezett): Cardinal, Favorit vesszõket kapok ugyanattól a szomszédtól, akitõl a Saszlát kaptam.
Az, hogy melyik a világ legjobb ízû szõlõje - megoszlanak a vélemények - a Hamburgi muskotályt és a hazánkban is egyre népszerûbb Itáliát (nemesítés csúcsa) tartják. Az én szájízemnek a Csaba Gyöngye musk. tetszik a legjobban, ez az egyik szõlõ azok közül, ami le tud venni a lábamról. A családban inkább a semleges szõlõknek van keletje. Az Itáliát már 1-1 alkalommal (mindig õsszel) próbáltam ültetni 1-1 példányt, de sosem sikerült, valószínû azért mert késõn hajt ki és késõn fejezi be a vegetációt és korán (még éretlen vesszõvel) szedik ki a kertészek és a szakszerû téliesítés ellenére sem hajt ki. Tavaszra persze minden faiskolából elkel, mert újabban sokan ültetik.
Lujó! Én már oltott szõlõket nem tervezek venni, azon muskotályos példányokból próbálok majd szaporítani ami van (ami eddig már adott termést csalódást nem okozott nekünk). A Mathiász Jánosné muskotály még nem termett így nem tudom milyen ízû, de nem akar erõsödni, pedig ez már a második éve - a 30-40cm-es egyetlen vékony hajtással nem tudok mit kezdeni: jövõre (fájó szívvel) kiveszem, ha nem akar észbe kapni és legfeljebb tõled kérek majd tavasszal vesszõt. Az Itáliára továbbra is fáj a fogam, csak az a baj, hogy senkinek sincs ilyen szõlõvesszõje a környékben, akit ismerek (pedig ez a fajta könnyen gyökeresedik). A Hamburgi muskotályról meg annyit, hogy volt rajta egy mini fürt 7-8 szemmel, ezt szépen elcsemegézte brumi kutyus még a hónap elején, mérges is voltam érte, mert nem tudtuk megkóstolni. Egy szemet találtam a földön.
Nem tudom, van-e a szõlõskertetedben Hamburgi muskotály, vagy Mathiasz Jánosné muskotály? Sokáig vitáztak azon, hogy közülük melyik a világ legfinomabb csemegeszõlõje? Több, általad említett "piacképes", látványos, de jellegtelen ízû fajta helyett/mellett legalább néhány tõkét ültess belõlük. Most érnek, ha kíváncsi vagy az ízükre, szállítom a kóstolót. Minden este Szarvason vagyok. Várom a privit.
Kerti körkép, szilvák: A hideg, esõs tavasz miatt késett a virágzás. A száraz, meleg nyár nem hozott be semmit a vegetációs késésbõl: az érés legalább két hetet késik a szokásoshoz képest. Úgy látszik, a szilva figyelmen kívül hagyja a napsütéses órák számát, egyedül a naptári napokat számolja.
Kerti körkép, alma: Fajtától, virágzási idõponttól függõen jó termés (Békéscsaba, Szarvas), vagy betli (Ózd környéke, téli almák)
Kerti körkép, körte:
Békéscsaba, Szarvas környékén a korai/középérésû fajták jól teremtek, a késõiek gyenge közepes termést produkálnak. Sajnos a párom a Vilmost befõzésre pocsékolta.
Erdei körkép, kökény: Rekord közeli termés. A magozott kökény 120 Ft-os kolónkénti ára lehet, hogy lejjebb megy.
100%-os gyümölcstartalmú termékek, páleszek: Szilva, alma, körte és kökény már garantált, sajnos a párom a barackot is lekvárra pocsékolta.
A tavalyi fõzésbõl adtam a szomszédomnak egy kis körte/alma 70/30 vegyeset, aki orvul benevezte egy komárnoi versenyre. Bronz minõsítést kapott. Az anyagot a legkevesebbre becsültem a tavalyi fõzetek között: sajnos technikai okok miatt éretlen télikörtébõl készült annak miden hibavonzatával együtt.
A jövõ héten fõzünk állandó jellegû tettestársaimmal néhány üsttel mindenfélét, akkor átadom a fõzdésnek az oklevelet "már megint elcsesztétek" szöveggel. A szarvasi Szilvanapokon nem veszek részt: valamelyik alkoholista szervezõ pofátlanul 2 literben határozta meg a nevezési mennyiséget, amikor az öttagú zsûri maximum 1 dl-t fogyaszt az egyes tételekbõl. Az orosházi páleszversenyen a fél literes nevezési mennyiség ellátja a gazdakör egész éves rendezvényeit ingyenpálinkával.
Kerti körkép, szilvák: A hideg, esõs tavasz miatt késett a virágzás. A száraz, meleg nyár nem hozott be semmit a vegetációs késésbõl: az érés legalább két hetet késik a szokásoshoz képest. Úgy látszik, a szilva figyelmen kívül hagyja a napsütéses órák számát, egyedül a naptári napokat számolja.
Kerti körkép, alma: Fajtától, virágzási idõponttól függõen jó termés (Békéscsaba, Szarvas), vagy betli (Ózd környéke, téli almák)
Kerti körkép, körte:
Békéscsaba, Szarvas környékén a korai/középérésû fajták jól teremtek, a késõiek gyenge közepes termést produkálnak. Sajnos a párom a Vilmost befõzésre pocsékolta.
Erdei körkép, kökény: Rekord közeli termés. A magozott kökény 120 Ft-os kolónkénti ára lehet, hogy lejjebb megy.
100%-os gyümölcstartalmú termékek, páleszek: Szilva, alma, körte és kökény már garantált, sajnos a párom a barackot is lekvárra pocsékolta.
A tavalyi fõzésbõl adtam a szomszédomnak egy kis körte/alma 70/30 vegyeset, aki orvul benevezte egy komárnoi versenyre. Bronz minõsítést kapott. Az anyagot a legkevesebbre becsültem a tavalyi fõzetek között: sajnos technikai okok miatt éretlen télikörtébõl készült annak miden hibavonzatával együtt.
A jövõ héten fõzünk állandó jellegû tettestársaimmal néhány üsttel mindenfélét, akkor átadom a fõzdésnek az oklevelet "már megint elcsesztétek" szöveggel. A szarvasi Szilvanapokon nem veszek részt: valamelyik alkoholista szervezõ pofátlanul 2 literben határozta meg a nevezési mennyiséget, amikor az öttagú zsûri maximum 1 dl-t fogyaszt az egyes tételekbõl. Az orosházi páleszversenyen a fél literes nevezési mennyiség ellátja a gazdakör egész éves rendezvényeit ingyenpálinkával.
Valamilyen kecskerágó (Euonymus). Ha tippelnem kéne akkor Euonymus europaeus, mert talán az leggyakoribb

Otthon 9 mm-t meghaladó csapadék hullott ma.Remélem szombaton jó idõ lesz. Szüretelni kell.
Vegyes vörös bor mustfoka 18-18,5 volt már 2 napja.(nagy része kékfrankos,kadarka,többi fajtát nem ismerem) Jó év lehet idén.
Árgus szemekkel figyelem a szekszárdi idõjárást hétvégéig....
Vegyes vörös bor mustfoka 18-18,5 volt már 2 napja.(nagy része kékfrankos,kadarka,többi fajtát nem ismerem) Jó év lehet idén.

Árgus szemekkel figyelem a szekszárdi idõjárást hétvégéig....
Ugyanezt tapasztaltam a csem.szõlõmnél is, a virágzáskor rossz idõ volt, egész fürtök száradtak le. A levélen meg semmi gomba fertõ nem volt, elõször arra gyanakodtam, pedig virágzáskor, illetve elõtte is permeteztem. De azért maradt teljesen kifejlõdött fürt is, és olyan "madárkás", ritka bogyós is.

Fajtától és idõjárástól is függ. Idén pont a szõlõ virágzásának intervalluma alatt nyirkos, csapadékos idõ volt, emiatt egyes fajtáknál rossz volt a termékenyülés, amely a fürtön lévõ bogyók számát és az abban lévõ magokat negatív irányba befolyásolta. A Néró és a Cardinal idén annyira rosszul kötött, hogy egész fürtök pusztultak el.
A paradicsomot szívogató poloskáknak van-e valamilyen ellenszere, esetleg természetes ellensége? Ebben az évben is alaposan belerondítottak a termésbe.
Miso, hogy érted, hogy az "idén" alig volt benne mag? Ez az idõjárástól függ?
Na ez lesz az a fajta, ami való eltevésre.
A vastag héj, és a kevés mag pont jó az aszalásra, eltenni szárazon függesztve, vagy befõttnek üvegbe. Bár az utóbbi kicsit macerás, könnyû elrontani, de a szárazon elrakva kicsit meg kénezve,- ahogy írtam - sokáig eláll. Régebben még nagyapám a Delavare, apró szemût is meg aszalta, nagyon édes mazsola szõlõ volt novemberig.

A vastag héj, és a kevés mag pont jó az aszalásra, eltenni szárazon függesztve, vagy befõttnek üvegbe. Bár az utóbbi kicsit macerás, könnyû elrontani, de a szárazon elrakva kicsit meg kénezve,- ahogy írtam - sokáig eláll. Régebben még nagyapám a Delavare, apró szemût is meg aszalta, nagyon édes mazsola szõlõ volt novemberig.
A Terézen valóban 3, szinte "tankönyvbe illõ szépségû" fürt volt, ebbõl kettõ már a tányéron végezte, így nemcsak a télapót, de a hónap közepét sem fogja meg megvárni.. Egyetlen hátránya van, hogy rettentõ vastag a héja (emiatt a darazsak nem szívesen csemegéznek belõle
), ellenben kifejezetten jó ízû, idén alig volt benne mag. Ha tavasszal kell belõle vesszõ nagyon szívesen adok (idén termett elõször, de már sokan pályáznak vesszõire, a szakemberek szerint valóban nagy jövõ elõtt áll: Link ) (bár oltott változata bármely faiskolában könnyen beszerezhetõ), a hazai csemegeszõlõfajták közül talán az egyik legszívósabb, tavasszal egy alkalommal permeteztem le mészkénlével, amikor a lemosást végeztem. A teljes galériát a facebook-os adatlapomon (2013 agro album) meg tudod tekinteni, ott van kép a virágzásról is.

Tudatosan ápolt, szép ültetvényed van!
Az a hosszú csöcsös Teréz szõlõ biztosan finom, ropogós, elállhat még mikulásig is. Régen hûvös,napfény mentes kamrába spárgázták-lógatták fel nagyapáék a szõlõt, elõtte kénszalaggal aláfüstöltek egy kicsit.

Az a hosszú csöcsös Teréz szõlõ biztosan finom, ropogós, elállhat még mikulásig is. Régen hûvös,napfény mentes kamrába spárgázták-lógatták fel nagyapáék a szõlõt, elõtte kénszalaggal aláfüstöltek egy kicsit.

Néhány képet készítettem a kertrõl, így megosztom az agrológia-agrometeorológia iránt érdeklõdõk számára.
- 2011-es tavaszi telepítésû Teréz szõlõnk: Link Link . Tökéletesen beérett fürtök (háttérben Detroit gömbcékla Link és a sütõtök levelének sûrû szõnyege).
- Fehér Chasselas (saszla) 2013-as tavaszi dugvány: Link . Szomszédtól kaptam a 40cm-es 5 rügyes vesszõket, amit gyökereztetõ hormonnal (incit 5) kezeltem és cserépben meggyökereztettem. Ez volt a legerõsebb és a legdúsabb gyökérzetû dugványom, 120cm-t nõtt augusztus végéig. A Saszla könnyen gyökeresedik és saját gyökerén is erõteljes növekedésû.
- Amager káposzta (késõi). Elõtte (balra) Néró szõlõdugvány, (jobbra) Otelló dugvány látható. Az Otelló csapvízben gyökeresedett meg, ezt nem kezeltem gyökereztetõ hormonnal (incit 5). A Néró cserépben gyökeresedett meg. Link
- Golden Reinders téli alma: Link
- 2011-es tavaszi telepítésû Teréz szõlõnk: Link Link . Tökéletesen beérett fürtök (háttérben Detroit gömbcékla Link és a sütõtök levelének sûrû szõnyege).
- Fehér Chasselas (saszla) 2013-as tavaszi dugvány: Link . Szomszédtól kaptam a 40cm-es 5 rügyes vesszõket, amit gyökereztetõ hormonnal (incit 5) kezeltem és cserépben meggyökereztettem. Ez volt a legerõsebb és a legdúsabb gyökérzetû dugványom, 120cm-t nõtt augusztus végéig. A Saszla könnyen gyökeresedik és saját gyökerén is erõteljes növekedésû.
- Amager káposzta (késõi). Elõtte (balra) Néró szõlõdugvány, (jobbra) Otelló dugvány látható. Az Otelló csapvízben gyökeresedett meg, ezt nem kezeltem gyökereztetõ hormonnal (incit 5). A Néró cserépben gyökeresedett meg. Link
- Golden Reinders téli alma: Link
Én most szedtem le egy 1.1kg-os paradicsomot! Már-már agy formája volt.

Kis birsalmafánk embörös mennyiségû birset nevel. Ellenben a fa tele van az amerikai lepkekabócával.
Az igen. :-)
Nálam csak másod termés lesz, kb 3 hét mire beérik az elsõ fügém a fagyásig.....
Nálam csak másod termés lesz, kb 3 hét mire beérik az elsõ fügém a fagyásig.....