Agrometeorológia
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#538793 - 2021-11-22 10:21:06)
Még mindig nem fagyott itt a szezonban... most szedtem 1 kg zöld paradicsomot, volt közte pár sárga is.
Bakker ha ezt tudom, folyamatosan locsoltam volna őket. Totál csont száraz alattuk a magaságyás. Ha meg még kocsoltam is volna végig, folyamatosan tele lennénk paradicsommal a mai napig.
Az ízük valahol félúton a nyár végi saját, és a bolti között - még most is, ha bent érnek be.
Ma gyorsan meg is locsoltam, bár ha minden igaz, holnap jó eséllyel már el fognak fagyni a tövek....
Még mindig nem fagyott itt a szezonban... most szedtem 1 kg zöld paradicsomot, volt közte pár sárga is.
Bakker ha ezt tudom, folyamatosan locsoltam volna őket. Totál csont száraz alattuk a magaságyás. Ha meg még kocsoltam is volna végig, folyamatosan tele lennénk paradicsommal a mai napig.
Az ízük valahol félúton a nyár végi saját, és a bolti között - még most is, ha bent érnek be.
Ma gyorsan meg is locsoltam, bár ha minden igaz, holnap jó eséllyel már el fognak fagyni a tövek....
Egy MTV1-es meteo-agromógus jóslata; " November akár +5 fokos anomáliát is hozhat", tehát ritka lenne a fagy. Viszont én a szélre figyelnék, mert lesz kavarodás. Szép kis fa.
Nekem még kint van a paprika-fám, ( 3 vaskos tő, egy nagy cserépben) az udvar szegletében, és még a parkirozó autóm fara is véd valamit a szelek ellen.

Nekem még kint van a paprika-fám, ( 3 vaskos tő, egy nagy cserépben) az udvar szegletében, és még a parkirozó autóm fara is véd valamit a szelek ellen.



Abszolúte semmilyen egyéb opció nincs, mint a nagy szoba. Egyszerűen nem fér el sehol. Magasságban már bőven veri a két métert, a kerülete ennél jóval több már. Ez van.
Átültetés: majd amikor éppen a lelombozódás legalján van, akkor gondoltam, olyankor úgyis "resetel". Amikor már virágzik meg éppen a kötött termések megtartásán küszködik (február környéke volt idén), nem akarom bolygatni.
Annyit nem fog kapni, hogy orrba-szájba hajtson, inkább a termések megtartása a cél.
Átültetés: majd amikor éppen a lelombozódás legalján van, akkor gondoltam, olyankor úgyis "resetel". Amikor már virágzik meg éppen a kötött termések megtartásán küszködik (február környéke volt idén), nem akarom bolygatni.
Annyit nem fog kapni, hogy orrba-szájba hajtson, inkább a termések megtartása a cél.
Nem vagyok egy nagy kertész, de az átültetéssel tényleg várni kéne tavaszig.
Öntözés: szerintem ezt is érdemes mérsékelni, hogy ne télen/tél végén hozza a nagy (semmirevaló) hajtásokat, de nyilván kapjon többet a szomjhalálnál
Egyébként ha van valamilyen félárnyékos, de hidegebb helyed, még az is jobb lenne neki, mint a meleg szoba.
Furcsa, hogy most nőnek. Én 1 órája szedtem le a citromomat és az is megnőtt, mióta utoljára alaposabban nézegettem (de az is lehet hogy túl messziről).
Öntözés: szerintem ezt is érdemes mérsékelni, hogy ne télen/tél végén hozza a nagy (semmirevaló) hajtásokat, de nyilván kapjon többet a szomjhalálnál

Egyébként ha van valamilyen félárnyékos, de hidegebb helyed, még az is jobb lenne neki, mint a meleg szoba.
Furcsa, hogy most nőnek. Én 1 órája szedtem le a citromomat és az is megnőtt, mióta utoljára alaposabban nézegettem (de az is lehet hogy túl messziről).
Biztos hogy teljesen szarul teleltettem, utólag már egyértelmű.
Ideális esetben 5 fok környéki, valamennyire napos hely kellene neki.
Ehhez képest éjjel-nappal 23 fokban volt végig, napfényes helyen (már amennyire télen ez lehetséges).
Amivel majdnem kinyírtam, az a nagyon konzervatív öntözés - alig kapott vizet, ezt az ötletet a korábbi tulajtól (szüleim) kaptam, és ami óriási baklövés volt.
Öntözni kell rendesen itt bent is, és lehetőleg magas páratartalmat biztosítani neki, amire van pár ötletem (padlófűtésre nedves rongyok körbe).
Meglátjuk, mi lesz. Tényleg egész narancsos már (sárgás inkább, de alakul), és főleg szép nagy, az utóbbi hetekben egy csomót nőtt. Már bőven 8 cm körüli lehet az átmérője.
Szerk: egy virág sem esett le, hanem kötés után sorban a kis termések pár mm és 1-2 cm méret között potyogtak le. Akkor sem kapott még elég vizet, mára már tudom.
Most 45 centis kaspóban van, a télen kap egy 70 centiset, jó sok citrus földdel
Ideális esetben 5 fok környéki, valamennyire napos hely kellene neki.
Ehhez képest éjjel-nappal 23 fokban volt végig, napfényes helyen (már amennyire télen ez lehetséges).
Amivel majdnem kinyírtam, az a nagyon konzervatív öntözés - alig kapott vizet, ezt az ötletet a korábbi tulajtól (szüleim) kaptam, és ami óriási baklövés volt.
Öntözni kell rendesen itt bent is, és lehetőleg magas páratartalmat biztosítani neki, amire van pár ötletem (padlófűtésre nedves rongyok körbe).
Meglátjuk, mi lesz. Tényleg egész narancsos már (sárgás inkább, de alakul), és főleg szép nagy, az utóbbi hetekben egy csomót nőtt. Már bőven 8 cm körüli lehet az átmérője.
Szerk: egy virág sem esett le, hanem kötés után sorban a kis termések pár mm és 1-2 cm méret között potyogtak le. Akkor sem kapott még elég vizet, mára már tudom.
Most 45 centis kaspóban van, a télen kap egy 70 centiset, jó sok citrus földdel

Azért már egészen narancs színe van.
Citromok még nálam is kint. Hétvégén már asszem én is behozom, meg a leandert és a jukkát is.
A tavaly tavaszi citromom úgy nézem most érett be, jót tett neki a "hideghatás".
Írtad, hogy sok virág leesett tavasszal, most jutott eszembe, hogy apósomnál is ugyanez volt a helyzet és könnyen lehet, hogy a nem megfelelő teleltetés az oka (mintha gyerekkoromban ezt olvastam volna, még 30 éve
, akkor nagyon rá voltam kattanva a citrusfélékre). Csak hát ha nincs más hely, akkor nincs
Citromok még nálam is kint. Hétvégén már asszem én is behozom, meg a leandert és a jukkát is.
A tavaly tavaszi citromom úgy nézem most érett be, jót tett neki a "hideghatás".

Írtad, hogy sok virág leesett tavasszal, most jutott eszembe, hogy apósomnál is ugyanez volt a helyzet és könnyen lehet, hogy a nem megfelelő teleltetés az oka (mintha gyerekkoromban ezt olvastam volna, még 30 éve


Dacolva hideggel, esővel 
Még 1 hét kint, aztán behozva hátha mégis beérik, és nem leesik majd....

Még 1 hét kint, aztán behozva hátha mégis beérik, és nem leesik majd....
Minél jobban nyírják, annál vadabbul nő, nem beszélve arról, hogy így a leendő termést is elodázod.
Fügét nem kell metszeni.
Fügét nem kell metszeni.
DDNy-i lejtő, lágyan és akadály nélkül, békésen ereszkedik vagy 70-80 métert 4-5 km alatt 
Pont nálunk viszonylag meredek, szerencsére. Ami hideg esetleg be tudna folyni fentről (nem sok, mert nagyon zárt arra körbe a kerítés) az mind kifolyik alul (ahol viszont jóval nyitottabb).

Pont nálunk viszonylag meredek, szerencsére. Ami hideg esetleg be tudna folyni fentről (nem sok, mert nagyon zárt arra körbe a kerítés) az mind kifolyik alul (ahol viszont jóval nyitottabb).
Na, a legújabb futásokat elnézve, itt nálunk simán kimehet fagy nélkül az október is, sőt, a hosszú hétvégére nagyon kellemes idő néz ki - úgyhogy marad kinn még a narancs, sőt talán még 2-3 szem, kissé már fakó ízvilágú fügét is ehetek idén még akár

A füge az új hajtásokon hoz termést. A japánok 80 cm magasra nyírják, hogy könnyű legyen szüretelni...
Le/kivágtuk a vastag régi ágakat, besűrűsödött szépen. Amikor a betyár hideg volt, kifagytak az egyéves ágai, és a vastagok is; közbül a 2-4 cm vastag társaság szépen átvészelte, csak kicsit később hajtott ki.
Le/kivágtuk a vastag régi ágakat, besűrűsödött szépen. Amikor a betyár hideg volt, kifagytak az egyéves ágai, és a vastagok is; közbül a 2-4 cm vastag társaság szépen átvészelte, csak kicsit később hajtott ki.
Volna egy kérésem a szakertokhoz. Van egy fuge bokrom, de már nagyon szétterjedt. Mikor és hogyan érdemes megnyirni. Koszi.
Na, az összes körte leszedve. Utolsó mohikánként a füge még hoz pár termést, 1 tuti be is fog érni (pár nap kell neki), a többi az öreglányokon múlik
Most eléggé áll nekik a zászló szerencsére. Ráér a tél meg a hó meg a jég majd novemberben 
Narancs egyelőre továbbra is kint, amíg nem fagy. Max nem érik addig tovább a termés, le meg csak nem dobja.... most víz se kell neki annyi, nem fodrosodnak a levelei úgy, mint nyáron már 2 nap után is.


Narancs egyelőre továbbra is kint, amíg nem fagy. Max nem érik addig tovább a termés, le meg csak nem dobja.... most víz se kell neki annyi, nem fodrosodnak a levelei úgy, mint nyáron már 2 nap után is.
Habi paprikák az udvari cserépben. Kicsit elkésett ( febr.10) csíráztatás miatt éppen hogy beérnének;
Az egyik vessző alakú gesztenyémen fejlődő, növekvő szép nagy termés tegnap leesett. Gyerekkel szét is trancsíroztuk, és volt benne 3 kicsi, összeaszódott szem gesztenye.
Csodák nincsenek, és itt nem is a 2 naponta 7-8 liter víz volt neki a kevés: egyszerűen túl hosszú és túl vékony "tövön" (inkább vesszőn") át kellett volna kifejlődnie egy bazi nagy termésnek - nyilván nem jöhetett össze. Még így is szép teljesítmény a kb 7 cm átmérőjű szúrós gubacs...
Közkívánatra: a narancs köszöni, él és virul
már nagyjából teljesen sárga, és az utóbbi hetekben ismét sokat nőtt, már olyan 8-9 centi az átmérője! Ha így folytatja, és be is érik, tényleg többen is meg fogjuk kóstolni. Nagyon izgalmas 
Egyelőre marad kint, az első fagyveszély közeledtekor hozzuk csak be. Kíváncsi leszek, arra hogyan fog reagálni?
A gesztenye:
Csodák nincsenek, és itt nem is a 2 naponta 7-8 liter víz volt neki a kevés: egyszerűen túl hosszú és túl vékony "tövön" (inkább vesszőn") át kellett volna kifejlődnie egy bazi nagy termésnek - nyilván nem jöhetett össze. Még így is szép teljesítmény a kb 7 cm átmérőjű szúrós gubacs...
Közkívánatra: a narancs köszöni, él és virul


Egyelőre marad kint, az első fagyveszély közeledtekor hozzuk csak be. Kíváncsi leszek, arra hogyan fog reagálni?
A gesztenye:
Szívesen!
Szerintem az egyik legfinomabb fajta.
Krémesebb, szilárdabb állagú.
Szerintem az egyik legfinomabb fajta.
Krémesebb, szilárdabb állagú.
Nagyon szívesen, örülök hogy találkoztunk, remélem sok gyümölccsel ajándékoznak meg

És ami nagyon fontos még: hálás köszönet Floo-nak a 3 új jövevényért! (2 indián banán és a káki)
Na, most már tele lett a kert gyümölcsökkel!
Balról jobbra: káki, (alul) áfonya, füge, paradicsom, szelídgesztenye, indián banán, meggy gyökérsarj (épp csak kilóg a medence mögül bal szélén, indián banán, szelídgesztenye. A másik áfonya nem fért be, meg a málna és a körte. Bal oldalt hátul szilva és cseresznyefák. A két őszi barack meg ki lesz vágva. A narancs már szép sárga, ő elől van
Balról jobbra: káki, (alul) áfonya, füge, paradicsom, szelídgesztenye, indián banán, meggy gyökérsarj (épp csak kilóg a medence mögül bal szélén, indián banán, szelídgesztenye. A másik áfonya nem fért be, meg a málna és a körte. Bal oldalt hátul szilva és cseresznyefák. A két őszi barack meg ki lesz vágva. A narancs már szép sárga, ő elől van

Mi jelenleg tobzódunk a paradicsomban, a zöld zebra nevűből mostanra kezd tömegével beérni. Különösebben nem édes, de nagyon jó zamatos, igazi paradicsom íze van, csak nagyon fura, hogy tök zöld belül. Erről amúgy raktam képeket fel a társalgóba, mivel éppen lecsó készül belőle 
A kisebb, hosszúkás Blush Méhecske pedig most már örökre a kedvencem marad. Özön mennyiség, eszméletlenül finom (pirosasra érve mézédes, de simán sárgán is nagyon nagyon jóízű), és ami a fő: amíg a bolíviai vad mézédes kerek, és a zöld zebra is folyamatosan nagy mennyiségben megy tönkre (a kicsit a poloskák szívják főleg, a nagy meg be is rohad simán valamitől), addig ebből szinte nincs is olyan ami elromlana. Baromi jól ellenáll a kártevőknek, a poloska mintha nem is tudná megfúrni (pedig volt rajta sok), egyetlen állat ami kárt tud tenni benne az egy közepes méretű élénkzöld hernyó (tippeket elfogadok, hogy milyen faj lehet), ami belefúrja magát jó mélyen és zabálja, még zölden.
Szóval ez a méhecske ez tuti lesz minden évben, zöld zebra tuti nem lesz többet, a bolíviain még gondolkodom.

A kisebb, hosszúkás Blush Méhecske pedig most már örökre a kedvencem marad. Özön mennyiség, eszméletlenül finom (pirosasra érve mézédes, de simán sárgán is nagyon nagyon jóízű), és ami a fő: amíg a bolíviai vad mézédes kerek, és a zöld zebra is folyamatosan nagy mennyiségben megy tönkre (a kicsit a poloskák szívják főleg, a nagy meg be is rohad simán valamitől), addig ebből szinte nincs is olyan ami elromlana. Baromi jól ellenáll a kártevőknek, a poloska mintha nem is tudná megfúrni (pedig volt rajta sok), egyetlen állat ami kárt tud tenni benne az egy közepes méretű élénkzöld hernyó (tippeket elfogadok, hogy milyen faj lehet), ami belefúrja magát jó mélyen és zabálja, még zölden.
Szóval ez a méhecske ez tuti lesz minden évben, zöld zebra tuti nem lesz többet, a bolíviain még gondolkodom.
Jó reggelt, elkezdtük az almaszüretet, 6 fát hagytunk meg helyhiány miatt. Nagyon sok van ritkitás ellenére is.
Másfél fát sikerült megszedni tegnap, hétvégén jön a többi.
Az egészséges megy a pincébe télire, a betegesebb, potyogott pedig reszelve üvegbe, illetve friss fogyasztásra.
A legkisebb volt a legnagyobb segítségem a minőségellenőrzésben.
1 hete a szőlőt is leszedtük, az elmúlt évek ifjítása után végre érdemi mennyiség volt, kb 60 kg borszőlőt szedtünk le melyből körülményekhez képest irányított erjesztéssel rozé cuvée készül. Következő években mennyiségi növekedést várok, minőséget is szemelőtt tartva, még a tőkeszám által várt 4-6 mázsát el nem érjük.
Ifjú szőlőmunkások itt is kivették a részüket.
Klasszikus módon feldolgozott, "kézzel" zúzott, feltárt bogyók, kocsánnyal együtt. Majd ~ 1 óra áztatás után kosaraspréssel préseltük. A must 1 napot ülepedett, színmust lefejtése után választott élesztőkultúrával lett beoltva. Zajos erjedés 4 napja tart, jövőhétre valószínűleg kierjed a tétel,és mehet demizsonba pihenni novemberi első fejtésig.
Másfél fát sikerült megszedni tegnap, hétvégén jön a többi.
Az egészséges megy a pincébe télire, a betegesebb, potyogott pedig reszelve üvegbe, illetve friss fogyasztásra.
A legkisebb volt a legnagyobb segítségem a minőségellenőrzésben.

1 hete a szőlőt is leszedtük, az elmúlt évek ifjítása után végre érdemi mennyiség volt, kb 60 kg borszőlőt szedtünk le melyből körülményekhez képest irányított erjesztéssel rozé cuvée készül. Következő években mennyiségi növekedést várok, minőséget is szemelőtt tartva, még a tőkeszám által várt 4-6 mázsát el nem érjük.
Ifjú szőlőmunkások itt is kivették a részüket.
Klasszikus módon feldolgozott, "kézzel" zúzott, feltárt bogyók, kocsánnyal együtt. Majd ~ 1 óra áztatás után kosaraspréssel préseltük. A must 1 napot ülepedett, színmust lefejtése után választott élesztőkultúrával lett beoltva. Zajos erjedés 4 napja tart, jövőhétre valószínűleg kierjed a tétel,és mehet demizsonba pihenni novemberi első fejtésig.

Meleg nyár ide vagy oda, Mihálygergén jelentős késésben van a termények érése. Van 2 körtefánk, az egyik szept. 1-2. hetében érik, a másik a 3. hete után. No most a korábban érő még kemény mint a kő, a másik meg még gyakorlatilag zöld. 2-3 hét késést prognosztizálok. Okt. közepére talán megérik.
A Konkordi szőlőn még zöld szemek vannak és elég savanyú, a ház előtt, a fal alatt kicsit jobb a helyzet, az már nem zöld, 2 hét még biztosan kell nekik, a kert végében lévő meg lehet, hogy meg se érik...
Volt már ilyenre példa, nem ez lenne az első eset.
A csemege szőlő itt reménytelen vállalkozás, max ha ecetet akarsz télire
A Konkordi szőlőn még zöld szemek vannak és elég savanyú, a ház előtt, a fal alatt kicsit jobb a helyzet, az már nem zöld, 2 hét még biztosan kell nekik, a kert végében lévő meg lehet, hogy meg se érik...

A csemege szőlő itt reménytelen vállalkozás, max ha ecetet akarsz télire

Nekem a mangóval volt így, az NAGYON szereti a vizet és ha bent van, akkor nem árt 1-2 havonta még zuhanyozni is. Most már 13 éves (mint a fiam)

Nekem is úgy állt be, hogy amikor teteje a földnek teljesen kiszárad, megy rá vagy 5L víz, ez elég 2 napig kb. Ezt szerette a legjobban, de ráment egy évem mire rájöttem, hogy a 2 naponta 1 literrel épphogy el nem pusztul. Virágzás és kisterméses korában is csak napi 1-1 litert kapott, hát nem csoda hogy eldobált majdnem minden termést 
Tanultunk belőle, sokkal több vizet fog kapni innentől

Tanultunk belőle, sokkal több vizet fog kapni innentől

Igen, nálunk kint szokott virágozni, teleltetés után olyan júni környékén. Akkor stimmelhet a dolog, ha nálad meg bent.
Én mindig úgy öntözöm őket, hogy hagyom a talaj tetejét kiszáradni és utána kapnak vizet, rendesen. Ez bent 2-3 nap lenne, kint max. 1-2 nap.
Ledobálással kapcsolatban még mindig azt mondom, hogy jobb lenne neked leszedni a kis termések nagy részét és csak néhány terméskezdeményt meghagyni.
Én mindig úgy öntözöm őket, hogy hagyom a talaj tetejét kiszáradni és utána kapnak vizet, rendesen. Ez bent 2-3 nap lenne, kint max. 1-2 nap.
Ledobálással kapcsolatban még mindig azt mondom, hogy jobb lenne neked leszedni a kis termések nagy részét és csak néhány terméskezdeményt meghagyni.
Mikor virágzó citromról beszélünk?
Nálunk már február elején virágzott a narancs
Garázsba nem fér, ott amúgy sem lenne fény.
Megint bekerül a nappaliba, most sokkal, SOKKAL több vizet fog kapni itt bent, és akkor hátha nem dobál le mindent magáról. Szerintem tavaly majdnem kiszárítottam, anyám téves utasításai alapján.
Kifejezetten vízkedvelő fa ugyanis....
Lujó: még olyanról nem hallottam, hogy egy füge íztelen maradjon.... érdekes. Illetve a harmadtermés, ami kb. november közepére kezd el érettnek kinézni, annál tapasztaltam olyan, hogy beleharapok, és mint a fűrészpor.... de nyári első vagy őszi másodtermésnél még eddig mindig jó édes volt a régi otthoni fán a termés.
Nálunk már február elején virágzott a narancs

Garázsba nem fér, ott amúgy sem lenne fény.
Megint bekerül a nappaliba, most sokkal, SOKKAL több vizet fog kapni itt bent, és akkor hátha nem dobál le mindent magáról. Szerintem tavaly majdnem kiszárítottam, anyám téves utasításai alapján.
Kifejezetten vízkedvelő fa ugyanis....
Lujó: még olyanról nem hallottam, hogy egy füge íztelen maradjon.... érdekes. Illetve a harmadtermés, ami kb. november közepére kezd el érettnek kinézni, annál tapasztaltam olyan, hogy beleharapok, és mint a fűrészpor.... de nyári első vagy őszi másodtermésnél még eddig mindig jó édes volt a régi otthoni fán a termés.
A paradicsom nagy ajándék nálunk is. Mellék nekünk még van egy csomó pirosbogyós ezüstfa termés. Mindkettő tele likopinnal
Maradék paradicsomot mi be szoktuk főzni, télen nagyon jó tud lenni (pláne ha van benne bazsalikom is).
Narancs: nálunk a citrom a garázsban szokott áttelelni (tudom az nem narancs
), aztán jövő tavasszal érik csak be.

Narancs: nálunk a citrom a garázsban szokott áttelelni (tudom az nem narancs

Szarvason tegnapra földbe került a tulipán, a jácint, a nárcisz, elvetettem a lila hagymát. Kapott bőséges gyökereztető - kelesztő öntözést, mert erre felé a bizonytalan távoli jövőben lesz érdemi csapadék. Az előbbiek kevesebbet, vagy nem virágzanak, ha későn gyökereznek, az utóbbit pedig megeszi a fene, ha nem erősödik meg a fagyokig.
Datolyaszilva alig van (tavaly egyáltalán nem volt, tavalyelőtt megszakadt volna a fa, ha nem rikítom), a késői fagyok károsíthatták a rügyeket.
Donnie: Felénk a füge első hulláma augusztus elején érett. Megpuhult ugyan, de nem édesedett meg, "fűízű" maradt. Valószínű a hűvös nyárelőtől. Minden egy-két hét késéssel érik.
Datolyaszilva alig van (tavaly egyáltalán nem volt, tavalyelőtt megszakadt volna a fa, ha nem rikítom), a késői fagyok károsíthatták a rügyeket.
Donnie: Felénk a füge első hulláma augusztus elején érett. Megpuhult ugyan, de nem édesedett meg, "fűízű" maradt. Valószínű a hűvös nyárelőtől. Minden egy-két hét késéssel érik.
Tegnap ünnepélyesen elfogyasztottam a 2 éve ültetett fügénk első beérett termését. Egészen kiválóan édes volt 
A többinek (10-12 szem) kell még 1-2 hét, de ahogy nézem a fákylát, meglesz.
Ez (a csapadékhiánytól természetesen erősen elvonatkoztatva) klassz hír a körtének is, amiből már 2 hete eszegetünk, de még sok tucat szép nagy termés van a fán, amik tovább édesedhetnek. Eszméletlen finom fajta, szerintem Vilmos lehet, bár ezt sosem fogom már megtudni.
Aztán a paradicsom is ontja a termést, most indult be a nagyszemű, bár nem egy extra, de még a kis sárga hosszúkás is napi 10-15 szemet érlel be, úgyhogy már mindenhez IS paradicsomot eszünk.
Na és persze ne feledkezzünk el az 1-1 szem narancsról és gesztenyéről, amiből az utóbbi már tuti beérik, a narancs meg sárgászöld, szerintem annak nem lesz elég hosszú a napos meleg időszak, de talán idebent sem dobja le, és karácsonyra beérik

A többinek (10-12 szem) kell még 1-2 hét, de ahogy nézem a fákylát, meglesz.
Ez (a csapadékhiánytól természetesen erősen elvonatkoztatva) klassz hír a körtének is, amiből már 2 hete eszegetünk, de még sok tucat szép nagy termés van a fán, amik tovább édesedhetnek. Eszméletlen finom fajta, szerintem Vilmos lehet, bár ezt sosem fogom már megtudni.
Aztán a paradicsom is ontja a termést, most indult be a nagyszemű, bár nem egy extra, de még a kis sárga hosszúkás is napi 10-15 szemet érlel be, úgyhogy már mindenhez IS paradicsomot eszünk.
Na és persze ne feledkezzünk el az 1-1 szem narancsról és gesztenyéről, amiből az utóbbi már tuti beérik, a narancs meg sárgászöld, szerintem annak nem lesz elég hosszú a napos meleg időszak, de talán idebent sem dobja le, és karácsonyra beérik

Hú mennyi alma
Gyerekeimet ismerve a felére vevők lennénk, kár hogy ilyen messze vagytok 
Milyen almafajták?


Milyen almafajták?
A paradicsom képes leszedve is érni még, és ha a hidegtől rátámad a penész, szedésre az a legutolsó határidő...
Finom csalamádé lehet a többiből.
Finom csalamádé lehet a többiből.
Tisztába vagyok vele mi hol mennyi 
Ne görcsölj,nem éri meg, nekünk most van vagy 2500màzsa alma,ha normális csapadék eloszlás lett volna az idén akkor ugyan ez a mennyiség most sokkal több lenne súlyra
Evvan.

Ne görcsölj,nem éri meg, nekünk most van vagy 2500màzsa alma,ha normális csapadék eloszlás lett volna az idén akkor ugyan ez a mennyiség most sokkal több lenne súlyra

Evvan.
Nézz utána hol van az ország, SŐT EURÓPA legjobb minőségű termőföldje Ukrajna egyes régióit nem számítva. Itt, pont a Hajdúság ezen részében, és a böszörményi löszháton. (A tankeros kollégám napkori, és ő is gazdálkodik, tudom mi számít arra jónak és rossznak.)
Ez nem szabolcsi homok, hanem igazi, vérbeli feketeföld. Megfelelő talajmunkával, továbbá kiadós "etetéssel": legalább 3 évente érett szarvasmarhatrágya, vetés előtt 2-3 q ammónium nitrát/pétisó, vetéskor starter műtrágya, folyékony műtrágyák (NitroSol, DAM), húzatáskor ismét szemcsés műtrágya, esetleg még lombtrágya is (AMALGEROL), és persze jó minőség vetőmag együttesen ritkán okoz csalódást. Persze, ha abszolút nem esik eső, ami mellé tartós és pokoli hőség párosul, mint idén, akkor nincs mit várni, nem fognak csodák történni.
Szóval ha minden optimális, itt nem nagyon illik 120 q alatt teremnie a kukoricának napjainkban. 140-160 q-ra mondjuk azt, hogy jó volt a termés. Efölött pedig nagyon jónak. Szóval a befektetett összeg is hatalmas, amely idén nem fog megtérülni hiába van soha nem látott magasságban a kukorica felvásárlási ára.
Ez nem szabolcsi homok, hanem igazi, vérbeli feketeföld. Megfelelő talajmunkával, továbbá kiadós "etetéssel": legalább 3 évente érett szarvasmarhatrágya, vetés előtt 2-3 q ammónium nitrát/pétisó, vetéskor starter műtrágya, folyékony műtrágyák (NitroSol, DAM), húzatáskor ismét szemcsés műtrágya, esetleg még lombtrágya is (AMALGEROL), és persze jó minőség vetőmag együttesen ritkán okoz csalódást. Persze, ha abszolút nem esik eső, ami mellé tartós és pokoli hőség párosul, mint idén, akkor nincs mit várni, nem fognak csodák történni.
Szóval ha minden optimális, itt nem nagyon illik 120 q alatt teremnie a kukoricának napjainkban. 140-160 q-ra mondjuk azt, hogy jó volt a termés. Efölött pedig nagyon jónak. Szóval a befektetett összeg is hatalmas, amely idén nem fog megtérülni hiába van soha nem látott magasságban a kukorica felvásárlási ára.
Amíg nem fagy el, én biztosan nem bántom az enyémeket.
Én 2 éve (asszem) november végén szedtem le az utolsó zöldeket és pont szilveszter napján fogyott el az utolsó, addigra ért be
Én 2 éve (asszem) november végén szedtem le az utolsó zöldeket és pont szilveszter napján fogyott el az utolsó, addigra ért be

A nagy áthelyezések okozta elsikkadás miatt megismétlem:
Szerintetek a lassan érkező időjárás változás (15 fok körüli vagy alatti tmaxok) miatt érdemes már most leszedni az összes paradicsomot, vagy lehet még esélyük érni picit, ha 1-2 héten belül lesz még 20+ fok?
Mikortól mennek tönkre kint végleg a félig érett termések?
Szerintetek a lassan érkező időjárás változás (15 fok körüli vagy alatti tmaxok) miatt érdemes már most leszedni az összes paradicsomot, vagy lehet még esélyük érni picit, ha 1-2 héten belül lesz még 20+ fok?
Mikortól mennek tönkre kint végleg a félig érett termések?
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535172 - 2021-09-15 10:09:09)
Hát itt felénk a 80/ha már nagyon jó, jól elvagytok kényeztettve, bejön egy Szabolcsi átlag oszt roty
Hát itt felénk a 80/ha már nagyon jó, jól elvagytok kényeztettve, bejön egy Szabolcsi átlag oszt roty

Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535170 - 2021-09-15 09:57:50)
Igen mázsa, és hektáronkénti átlagokról beszélek természetesen. (én nem szoktam tonnákban beszélni, nem is szeretem)
Nálunk, 40 aranykoronás földeken egy 82 mázsás hektáronkénti átlag katasztrofálisan gyenge. A 90-es évek közepén még talán elment volna.
120-tól 180-ig felénk azért szokott, illetve illik is teremnie a kukoricának a jelenleg alkalmazott technológia mellett.
Igen mázsa, és hektáronkénti átlagokról beszélek természetesen. (én nem szoktam tonnákban beszélni, nem is szeretem)
Nálunk, 40 aranykoronás földeken egy 82 mázsás hektáronkénti átlag katasztrofálisan gyenge. A 90-es évek közepén még talán elment volna.
120-tól 180-ig felénk azért szokott, illetve illik is teremnie a kukoricának a jelenleg alkalmazott technológia mellett.
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535168 - 2021-09-15 08:21:37)
Nem hektárt írt, hanem táblát, amin megtermett ez a mennyiség. Gyanítom, hogy egy tábla akár több hektár területű is lehet. De majd válaszol rá, mert én is csak találgatok.
Nem hektárt írt, hanem táblát, amin megtermett ez a mennyiség. Gyanítom, hogy egy tábla akár több hektár területű is lehet. De majd válaszol rá, mert én is csak találgatok.
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535166 - 2021-09-15 08:05:57)
Mi az a q? Mázsa? 82 mázsa az már nagyon jó termés, nem?
Mi az a q? Mázsa? 82 mázsa az már nagyon jó termés, nem?
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535165 - 2021-09-15 07:28:33)
Megkezdődött a roppantott kukorica aratás nálunk is. Ahogy azt vártuk, illetve amitől féltünk az bekövetkezett. 1992 óta ez lesz messze a leggyengébb termésátlagokat produkáló évünk.
Az eddigi táblánkénti átlagok, 20 q és 82 q között váltakoznak. Ez pont 100 q-al kevesebb a megszokott mennyiségektől. Mind e melett gyakorlatilag lehetetlen szántani és altalajlazítózni is, mert vagy a vontatvány törik-szakad, vagy csak egyszerűen még a hevederes IH vontató is csak kapar egy helyben, nem tud megindulni benne. Döbbenetes év, 30 éve nem látott termésátlagokkal.
Megkezdődött a roppantott kukorica aratás nálunk is. Ahogy azt vártuk, illetve amitől féltünk az bekövetkezett. 1992 óta ez lesz messze a leggyengébb termésátlagokat produkáló évünk.
Az eddigi táblánkénti átlagok, 20 q és 82 q között váltakoznak. Ez pont 100 q-al kevesebb a megszokott mennyiségektől. Mind e melett gyakorlatilag lehetetlen szántani és altalajlazítózni is, mert vagy a vontatvány törik-szakad, vagy csak egyszerűen még a hevederes IH vontató is csak kapar egy helyben, nem tud megindulni benne. Döbbenetes év, 30 éve nem látott termésátlagokkal.