Bioszféra
Virágbolt és zöldséges voltak egymás mellett?;-)
A dália a házunk mellett is ép még, bár volt már rendes fagy egy jó hete, nem is akármilyen. Ha emlékszel a májusi fagyra, amikor itt is elfagyott a dió a város egy völgyében, na arra jártunk, és kb 5-6 méter magasan a vadgesztenye új levelei (tavaly õsszel ugyanez az ága virágzott ki, most csak zsenge leveleket növesztett, három nappal korábban láttam) fagytak le.
A dália a házunk mellett is ép még, bár volt már rendes fagy egy jó hete, nem is akármilyen. Ha emlékszel a májusi fagyra, amikor itt is elfagyott a dió a város egy völgyében, na arra jártunk, és kb 5-6 méter magasan a vadgesztenye új levelei (tavaly õsszel ugyanez az ága virágzott ki, most csak zsenge leveleket növesztett, három nappal korábban láttam) fagytak le.

A lényeg, hogy a száraz, kérges nyárfán található meg, a csupaszon nem nagyon, a tuskót is szereti.
Az ártereket lehet hogy nem szereti, azért is nem találhattál egyet sem.
Volt élõ is, meg volt kiborult, volt tuskó is, volt kérges és kéreg nélküli is

Múlt szombaton voltam gombászni, és 2 db 1,5 hete otthagyott vargányát is találtunk, a lelõhely egy fagyzug, és biztos volt ott fagy, a vargányák mégis ott voltak, igaz, a 1,5 héttel azelõttihez képest egy mm-t sem nõttek!
Nem kérdezel hülyeséget, én speciel a laskáról tudok mesélni, mást ilyenkor nem keresek.
A multkori fagyok nem sokat ártottak neki, a viszonylag gyenge fagyokat (kb. -5 fokig) elviseli, ha napközben meleg van, gyorsan nõ.
Az egész napos fagyokat is átvészeli, hibernálva egy hétig is eltartja magát, utána viszont ha felenged, hamar tönkremegy.
Szívós egy faj az biztos.
A multkori fagyok nem sokat ártottak neki, a viszonylag gyenge fagyokat (kb. -5 fokig) elviseli, ha napközben meleg van, gyorsan nõ.
Az egész napos fagyokat is átvészeli, hibernálva egy hétig is eltartja magát, utána viszont ha felenged, hamar tönkremegy.
Szívós egy faj az biztos.
Sajnos nincs masinám, de az itteni nyárfák megérnének néhány képet, gyönyörû gombákat nevelnek ki.
A nyárfák szárazak voltak?
Kéreg volt rajtuk?
A nyárfák szárazak voltak?
Kéreg volt rajtuk?
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de a gombák mennyire fagytûrõek? csak mert ha az elkövetkezõ napokban esetleg kiderülne, akkor a nappali 10-15 fokok mellett éjjel már simán fagyhat. Tehát hiába ez a gombaérlelõ idõ, ha a fagyot nem nagyon bírják.
vagy???
vagy???

Voltam én is nyárfásba a Mura árterén, bár a fûzek votak többségben, de egyik nyárfán sem találtam semmit!
Igazán csinálhatnál 1-2 képet
Igazán csinálhatnál 1-2 képet

Hogy megtörjem eme fórum több mint egy napja tartó némaságát, szombaton ismét laskát vadászok, 38 mm esõ esett az elmúlt napokban, párás, ködös a levegõ, igaz nincs nagyon meleg, de a gombának ez az idõ fekszik, tehát ismét bõ termésre számítok.
Csak nehogy pofára esés legyen a vége, és nem lesz semmi, mivel mint korábban mondottam elég sokan járnak ki a nyárfásba.
Néhány nagyobb fehér színû, tölcsérgombára emlékeztetõ valami is van kint, de azokat nem merem leszedni.
Bár azt mondják minden gomba ehetõ, igaz némelyik csak egyszer
Csak nehogy pofára esés legyen a vége, és nem lesz semmi, mivel mint korábban mondottam elég sokan járnak ki a nyárfásba.
Néhány nagyobb fehér színû, tölcsérgombára emlékeztetõ valami is van kint, de azokat nem merem leszedni.
Bár azt mondják minden gomba ehetõ, igaz némelyik csak egyszer

Bár így lenne... Csak "vendégmunkás" fazekas járt be az ablakon, nagyon helyes kis jószág volt. :-)
OK, csak annyit mondtam, hogy ugyanilyen csuprot csinált a cégnél a fazekasunk.
A fazekasdarazsak is a kaparódarazsak (Specidae) közé tartoznak. Fajra megmondani nagy merészség lenne egy kiégett bölcsõbõl, tucatnyi gyakori fajuk van. Ezért kérdeztem rá, volt-e valami a "csuporban", mert a megbénított ivadék-eledel kiléte (pók, ormányosbogár stb.) már közelebb vinne a határozáshoz.
Ez fazekasdarázs bölcsõ lesz, nálunk a cégnél is lakott egy nyáron, fekete fejû-torú, szép piros potrohú, neki is ilyen "csupor" bölcsõje volt az egyik használaton kívüli asztal lábában...
Szerintem kiégett belõlük..
De ha megfigyeled, az agyag kiégett: a nyers fakó színbõl szép terrakotta-pirossá vált. Mint ez az edény: Link (csak egy kicsit nagyobb
.
De ha megfigyeled, az agyag kiégett: a nyers fakó színbõl szép terrakotta-pirossá vált. Mint ez az edény: Link (csak egy kicsit nagyobb

Hû de jó, ezek valamelyik kaparódarázs-faj ivadéknevelõ bölcsõi. Volt bennük valamilyen rovar-hulla?
Noli, köszönöm! Évtizedes kérdésre kaptam most választ. :-)
Imádom a dinsztelt káposztát, és egyszer a káposztás edény mosogatása közben arra lettem figyelmes, hogy vörös helyett világoskék levet engedett az a néhány szál, ami ázott egy kicsit a mosogatószeres lében.
A "kísérlet" az évek során többször ugyanezt az eredményt hozta. :-D
Imádom a dinsztelt káposztát, és egyszer a káposztás edény mosogatása közben arra lettem figyelmes, hogy vörös helyett világoskék levet engedett az a néhány szál, ami ázott egy kicsit a mosogatószeres lében.
A "kísérlet" az évek során többször ugyanezt az eredményt hozta. :-D
Ma dinsztelt káposztát csináltam az uramnak.
Ennek örömére kémiai kísérletet végeztem a piroskáposzta "lakmusz" voltáról.
A fenti képen a frissen leszelt káposzta látható.
Ezen pedig a színeváltozása után: a bal oldali lúgot kapott, ettõl késesre változott a színe, a jobb oldali meg savat, ami pirosabbá tette. Valószínû, ha hagyom tovább állni õket, még látványosabb volna a változás.
Ugyanez minden bíborszínû növénnyel (lilahagyma, cékla, retek, szeder, kékszõlõ, stb.) elvégezhetõ. A növényben lévõ színezõanyagok - antocianinok - az indikátorok. A vöröskáposzta antocianin-tartalma (a delfinidin nevû antocianin van benne) legalkalmasabb a kísérletezésre, erõsebb lúgban már nem is kék, hanem zöld lesz, azonban a háztartásomban nem találtam ennek az árnyalatnak megfelelõ lúgot.
A képen bal oldalt szódabikarbónás oldatban van a káposzta, jobb oldalt citromleves oldatban.
Papírzsepivel, amelynek végeit bemártottam a kétféle káposztás oldatba.
A leszûrt oldatok, itt azért elég látványos a különbség.
A vöröskáposztából házilag lehet lakmuszt készíteni, a káposzta kipréselt levébe kell beáztatni némi fehér kartonlapot, majd száradás után felvágni csíkokra, az így kapott papírcsíkokat aztán a hagyományos módon használhatjuk már indikátorpapírnak. Elvileg ezt fogja mutatni:
Sajnos ma idáig nem jutottam a kísérlettel, de a következõ párolt káposztás napon továbblépek más házi "vegyszerekkel".
Bocs a hosszért, engem nagyon szórakoztatott. :-)
Ennek örömére kémiai kísérletet végeztem a piroskáposzta "lakmusz" voltáról.
A fenti képen a frissen leszelt káposzta látható.
Ezen pedig a színeváltozása után: a bal oldali lúgot kapott, ettõl késesre változott a színe, a jobb oldali meg savat, ami pirosabbá tette. Valószínû, ha hagyom tovább állni õket, még látványosabb volna a változás.
Ugyanez minden bíborszínû növénnyel (lilahagyma, cékla, retek, szeder, kékszõlõ, stb.) elvégezhetõ. A növényben lévõ színezõanyagok - antocianinok - az indikátorok. A vöröskáposzta antocianin-tartalma (a delfinidin nevû antocianin van benne) legalkalmasabb a kísérletezésre, erõsebb lúgban már nem is kék, hanem zöld lesz, azonban a háztartásomban nem találtam ennek az árnyalatnak megfelelõ lúgot.
A képen bal oldalt szódabikarbónás oldatban van a káposzta, jobb oldalt citromleves oldatban.
Papírzsepivel, amelynek végeit bemártottam a kétféle káposztás oldatba.
A leszûrt oldatok, itt azért elég látványos a különbség.
A vöröskáposztából házilag lehet lakmuszt készíteni, a káposzta kipréselt levébe kell beáztatni némi fehér kartonlapot, majd száradás után felvágni csíkokra, az így kapott papírcsíkokat aztán a hagyományos módon használhatjuk már indikátorpapírnak. Elvileg ezt fogja mutatni:
Sajnos ma idáig nem jutottam a kísérlettel, de a következõ párolt káposztás napon továbblépek más házi "vegyszerekkel".
Bocs a hosszért, engem nagyon szórakoztatott. :-)
Akkor jöhecc enni, ha beértek, mert most ezek a macsekod bajszát is összepöndörítenék 
Amúgy jövõre már lesz a fáidon pár db, mint az enyémeken is, pár év múlva pedig októbertõl márciusig minden nap megehecc 2-3 db-ot

Amúgy jövõre már lesz a fáidon pár db, mint az enyémeken is, pár év múlva pedig októbertõl márciusig minden nap megehecc 2-3 db-ot

Mikor is mehetek enni? Nem gáz, ha viszem a macsekot is? Õ is szereti. :-)
Remélem, pár év múlva az én fácskáim hasonló jóságokkal látják majd el a családot!
Remélem, pár év múlva az én fácskáim hasonló jóságokkal látják majd el a családot!
Van 1 kosárral a spájzban, szépen kiterítve a polcra, várom, hogy beérjenek 
Ja és ez az a kosár Link

Ja és ez az a kosár Link

Tejipar érdekes üzem... Van rálátásom családilag, hogy hogy mûködik.
Egér/patkánymérget nem lehet kitenni, mivel élelmiszeriparban nem szabad semmilyen mérget használni. A csapdát az állatvédõk tiltják. Macskák ugyan vannak (eléggé hatékony fegyverek, persze némi dugi tejet, túrót azért kapnak néha "fizetségül"), de hivatalosan nekik is tilos ott tartózkodni, ugye a törvények... :-(
Elvileg élõcsapdázással lehetne megfogni a rágcsálókat, de az állandó utánpótlás okán ez elég szélmalomharc...
Szóval izgalmas téma, ember legyen a talpán, aki jól dönt, ha dönteni kell.
Egér/patkánymérget nem lehet kitenni, mivel élelmiszeriparban nem szabad semmilyen mérget használni. A csapdát az állatvédõk tiltják. Macskák ugyan vannak (eléggé hatékony fegyverek, persze némi dugi tejet, túrót azért kapnak néha "fizetségül"), de hivatalosan nekik is tilos ott tartózkodni, ugye a törvények... :-(
Elvileg élõcsapdázással lehetne megfogni a rágcsálókat, de az állandó utánpótlás okán ez elég szélmalomharc...
Szóval izgalmas téma, ember legyen a talpán, aki jól dönt, ha dönteni kell.
Egyre ínycsiklandozóbb a fórum. Tegnap este még gondolkoztam, hogy beírjam-e, hogy szerintem a cserebogár a legrémesebb, ha rálépünk...
Nekem egy nyári munkán volt hasonlóan kellemes élményem, amikor egy SZOT-üdülõben dolgoztam, mint konyhai segédmunkás. "Viszonylag" állatmentes volt, de élényeim nekem is voltak. Szóval egy ilyen helyen rengeteg ételmaradék keletkezik. Mi ezt a cuccot egy nagy mûanyag tárolóban gyûjtöttünk össze...
Nekem egy nyári munkán volt hasonlóan kellemes élményem, amikor egy SZOT-üdülõben dolgoztam, mint konyhai segédmunkás. "Viszonylag" állatmentes volt, de élényeim nekem is voltak. Szóval egy ilyen helyen rengeteg ételmaradék keletkezik. Mi ezt a cuccot egy nagy mûanyag tárolóban gyûjtöttünk össze...
Anno nekem is "nagy élmény" volt a tejüzemi- és húsgyári látogatás, fel tudtuk eleveníteni az elsõbõl elfelejtett rovarok neveit. Szélsõségesebb példákat is tudnék sorolni, de mivel most indulok ki reggeliért, nem teszem.

Sosem tudni, mitõl hízik az ember..
Tizensok éve nonstop kisboltban dolgoztam, napi rutinként szeleteltük a felvágottakat, ugye.. Egyszer feltûnt, furán kék az olasz. Gép leállít, korpusz megtekint. Valami nagyobb objektum. Hát, egy A4-es (nem audi
) kockás -négyzetrácsos- füzet lapja, teleírva kétismeretlenes egyenletekkel. Na, azóta ilyesmit nem eszem, nem vok én kannibál..



Állítólag törvényben meghatározott, hogy a búzalisztbe hány % rovar kerülhet készítése során... Mondjuk leírva még nem találkoztam vele, mindenesetre elgondolkodtató, hogy miként lehetne elkülöníteni a búzát a kis termetû rovaroktól a malomban...
Hát, én inkább fényképezni szeretem a soklábú társainkat, mint enni... Nektek meg jó étvágyat a kikacokhoz. :-)
Hát, én inkább fényképezni szeretem a soklábú társainkat, mint enni... Nektek meg jó étvágyat a kikacokhoz. :-)
Jó reggelt! Jó étvágyat! :-)
A cseresznyét én is a fáról szeretem a legjobban, a málnát viszont - ha nem is mosom meg - de mindig megnézem: poloska-veszély! :-S
Gondolom, néhány kukacot is megeszem a cseresznyével, szilvával, de azoknak nincs olyan jellegzetes aromájuk, mint a polosnak.
A cseresznyét én is a fáról szeretem a legjobban, a málnát viszont - ha nem is mosom meg - de mindig megnézem: poloska-veszély! :-S
Gondolom, néhány kukacot is megeszem a cseresznyével, szilvával, de azoknak nincs olyan jellegzetes aromájuk, mint a polosnak.
Ez lenne ínyedre, úgy lám". 
Amúgy az oldal megnyitásakor beugrott 2 víruska, de az "Avira" megfogta.

Amúgy az oldal megnyitásakor beugrott 2 víruska, de az "Avira" megfogta.

Hát ez az. Fáról frissen legelészve sokkal ízesebb..
A plusz protein, az teszi.


Mosva, hûtve, süteményben sem eszek meg néhány gyümit, ellenben a fáról-földrõl szeretem legelni õket. Lehetnek benne hatlábúak is, sokszor zamatosabbak is úgy.

Öööö.. Én nyáron két hétig eszem az emelt proteines cseresznyét.. Az elsõ gyümölcslevesig, akkor szembesülök a szomorú ténnyel. Attól kezdve nix cseresznyézés.. (nem mintha nem lenne már akkor töknyóc)
De ezt minden évben benézem, ehhe..


Borka, a csótányok is tudnak finomak lenni ám.
A trópusokon elõszeretettel eszik a nagy fehérjatartalmú rovarlárvákat. Link


Köszönöm!
Borka: tetszett nekik, azért teszem félre az ilyen hajnali 4-kor vadászott egyedeket.
Meghát a gyerkõc lásson minél többet...
Borka: tetszett nekik, azért teszem félre az ilyen hajnali 4-kor vadászott egyedeket.

Jól van, na! Nálam a képernyõn a pók is megvan vagy 5-6 cm (lábak nélkül). :-D
Mit szóltak hozzá?
Mit szóltak hozzá?
Az egy befõttes üveg alja, Te! Beletettem és írtam rá egy cetlit a férjemnek, hogy engedje szabadon, de elõtte vizsgálják meg jól a Katával...
