2025. május 16., péntek

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#6451
Virágbolt és zöldséges voltak egymás mellett?;-)
A dália a házunk mellett is ép még, bár volt már rendes fagy egy jó hete, nem is akármilyen. Ha emlékszel a májusi fagyra, amikor itt is elfagyott a dió a város egy völgyében, na arra jártunk, és kb 5-6 méter magasan a vadgesztenye új levelei (tavaly õsszel ugyanez az ága virágzott ki, most csak zsenge leveleket növesztett, három nappal korábban láttam) fagytak le.
#6450
vidám
A lényeg, hogy a száraz, kérges nyárfán található meg, a csupaszon nem nagyon, a tuskót is szereti.
Az ártereket lehet hogy nem szereti, azért is nem találhattál egyet sem.
#6449
Sík terepen is láttam ma teljesen ép paprikát és dáliát!
#6448
Volt élõ is, meg volt kiborult, volt tuskó is, volt kérges és kéreg nélküli is nevet
#6447
Múlt szombaton voltam gombászni, és 2 db 1,5 hete otthagyott vargányát is találtunk, a lelõhely egy fagyzug, és biztos volt ott fagy, a vargányák mégis ott voltak, igaz, a 1,5 héttel azelõttihez képest egy mm-t sem nõttek!
#6446
Nem kérdezel hülyeséget, én speciel a laskáról tudok mesélni, mást ilyenkor nem keresek.
A multkori fagyok nem sokat ártottak neki, a viszonylag gyenge fagyokat (kb. -5 fokig) elviseli, ha napközben meleg van, gyorsan nõ.
Az egész napos fagyokat is átvészeli, hibernálva egy hétig is eltartja magát, utána viszont ha felenged, hamar tönkremegy.
Szívós egy faj az biztos.
#6445
Sajnos nincs masinám, de az itteni nyárfák megérnének néhány képet, gyönyörû gombákat nevelnek ki.
A nyárfák szárazak voltak?
Kéreg volt rajtuk?
#6444
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de a gombák mennyire fagytûrõek? csak mert ha az elkövetkezõ napokban esetleg kiderülne, akkor a nappali 10-15 fokok mellett éjjel már simán fagyhat. Tehát hiába ez a gombaérlelõ idõ, ha a fagyot nem nagyon bírják.
vagy??? vidám
#6443
Voltam én is nyárfásba a Mura árterén, bár a fûzek votak többségben, de egyik nyárfán sem találtam semmit!
Igazán csinálhatnál 1-2 képet nevet
#6442
Hogy megtörjem eme fórum több mint egy napja tartó némaságát, szombaton ismét laskát vadászok, 38 mm esõ esett az elmúlt napokban, párás, ködös a levegõ, igaz nincs nagyon meleg, de a gombának ez az idõ fekszik, tehát ismét bõ termésre számítok.
Csak nehogy pofára esés legyen a vége, és nem lesz semmi, mivel mint korábban mondottam elég sokan járnak ki a nyárfásba.
Néhány nagyobb fehér színû, tölcsérgombára emlékeztetõ valami is van kint, de azokat nem merem leszedni.
Bár azt mondják minden gomba ehetõ, igaz némelyik csak egyszernevet
#6441
Bár így lenne... Csak "vendégmunkás" fazekas járt be az ablakon, nagyon helyes kis jószág volt. :-)
#6440
Fazekas cégnél dolgozol? nevet
#6439
OK, csak annyit mondtam, hogy ugyanilyen csuprot csinált a cégnél a fazekasunk.
#6438
A fazekasdarazsak is a kaparódarazsak (Specidae) közé tartoznak. Fajra megmondani nagy merészség lenne egy kiégett bölcsõbõl, tucatnyi gyakori fajuk van. Ezért kérdeztem rá, volt-e valami a "csuporban", mert a megbénított ivadék-eledel kiléte (pók, ormányosbogár stb.) már közelebb vinne a határozáshoz.
#6437
Ez fazekasdarázs bölcsõ lesz, nálunk a cégnél is lakott egy nyáron, fekete fejû-torú, szép piros potrohú, neki is ilyen "csupor" bölcsõje volt az egyik használaton kívüli asztal lábában...
#6436
Valóban. Azért az ebben lakó kaparódarázzsal nem szívesen futnék össze. nevet
#6435
Szerintem kiégett belõlük..
De ha megfigyeled, az agyag kiégett: a nyers fakó színbõl szép terrakotta-pirossá vált. Mint ez az edény: Link (csak egy kicsit nagyobbnevet.
#6434
Hû de jó, ezek valamelyik kaparódarázs-faj ivadéknevelõ bölcsõi. Volt bennük valamilyen rovar-hulla?
#6433
Tegnapelõtt találtam a kandalló hamujában Link Link
#6432
Így igaz! De ehhez kell egy Noli is! :-)
#6431
Látod, fel sem kell tenned a kérdést, a válasz úgyis megérkezik. :-)
#6430
Tütü - ez aranyos! :-)
#6429
Noli, köszönöm! Évtizedes kérdésre kaptam most választ. :-)
Imádom a dinsztelt káposztát, és egyszer a káposztás edény mosogatása közben arra lettem figyelmes, hogy vörös helyett világoskék levet engedett az a néhány szál, ami ázott egy kicsit a mosogatószeres lében.
A "kísérlet" az évek során többször ugyanezt az eredményt hozta. :-D
#6428
Ma dinsztelt káposztát csináltam az uramnak.
Ennek örömére kémiai kísérletet végeztem a piroskáposzta "lakmusz" voltáról.

beillesztett kép


A fenti képen a frissen leszelt káposzta látható.

beillesztett kép


Ezen pedig a színeváltozása után: a bal oldali lúgot kapott, ettõl késesre változott a színe, a jobb oldali meg savat, ami pirosabbá tette. Valószínû, ha hagyom tovább állni õket, még látványosabb volna a változás.
Ugyanez minden bíborszínû növénnyel (lilahagyma, cékla, retek, szeder, kékszõlõ, stb.) elvégezhetõ. A növényben lévõ színezõanyagok - antocianinok - az indikátorok. A vöröskáposzta antocianin-tartalma (a delfinidin nevû antocianin van benne) legalkalmasabb a kísérletezésre, erõsebb lúgban már nem is kék, hanem zöld lesz, azonban a háztartásomban nem találtam ennek az árnyalatnak megfelelõ lúgot.

beillesztett kép


A képen bal oldalt szódabikarbónás oldatban van a káposzta, jobb oldalt citromleves oldatban.

beillesztett kép


Papírzsepivel, amelynek végeit bemártottam a kétféle káposztás oldatba.

beillesztett kép


A leszûrt oldatok, itt azért elég látványos a különbség.

A vöröskáposztából házilag lehet lakmuszt készíteni, a káposzta kipréselt levébe kell beáztatni némi fehér kartonlapot, majd száradás után felvágni csíkokra, az így kapott papírcsíkokat aztán a hagyományos módon használhatjuk már indikátorpapírnak. Elvileg ezt fogja mutatni:

beillesztett kép


Sajnos ma idáig nem jutottam a kísérlettel, de a következõ párolt káposztás napon továbblépek más házi "vegyszerekkel".
Bocs a hosszért, engem nagyon szórakoztatott. :-)
#6427
Akkor jöhecc enni, ha beértek, mert most ezek a macsekod bajszát is összepöndörítenék nevet
Amúgy jövõre már lesz a fáidon pár db, mint az enyémeken is, pár év múlva pedig októbertõl márciusig minden nap megehecc 2-3 db-ot nevet
#6426
Mikor is mehetek enni? Nem gáz, ha viszem a macsekot is? Õ is szereti. :-)
Remélem, pár év múlva az én fácskáim hasonló jóságokkal látják majd el a családot!
#6425
Link
Mindkettõ megvan nevet
#6424
VW Borka. Iciri-piciri kosár! ;-)
#6423
Van 1 kosárral a spájzban, szépen kiterítve a polcra, várom, hogy beérjenek nevet
Ja és ez az a kosár Link nevet
#6422
Nyammmmm :-)
#6421
Link
Elsõ kákitermésem nevet
#6420
Tejipar érdekes üzem... Van rálátásom családilag, hogy hogy mûködik.
Egér/patkánymérget nem lehet kitenni, mivel élelmiszeriparban nem szabad semmilyen mérget használni. A csapdát az állatvédõk tiltják. Macskák ugyan vannak (eléggé hatékony fegyverek, persze némi dugi tejet, túrót azért kapnak néha "fizetségül"), de hivatalosan nekik is tilos ott tartózkodni, ugye a törvények... :-(
Elvileg élõcsapdázással lehetne megfogni a rágcsálókat, de az állandó utánpótlás okán ez elég szélmalomharc...
Szóval izgalmas téma, ember legyen a talpán, aki jól dönt, ha dönteni kell.
#6419
Egyre ínycsiklandozóbb a fórum. Tegnap este még gondolkoztam, hogy beírjam-e, hogy szerintem a cserebogár a legrémesebb, ha rálépünk...
Nekem egy nyári munkán volt hasonlóan kellemes élményem, amikor egy SZOT-üdülõben dolgoztam, mint konyhai segédmunkás. "Viszonylag" állatmentes volt, de élényeim nekem is voltak. Szóval egy ilyen helyen rengeteg ételmaradék keletkezik. Mi ezt a cuccot egy nagy mûanyag tárolóban gyûjtöttünk össze...
#6418
Anno nekem is "nagy élmény" volt a tejüzemi- és húsgyári látogatás, fel tudtuk eleveníteni az elsõbõl elfelejtett rovarok neveit. Szélsõségesebb példákat is tudnék sorolni, de mivel most indulok ki reggeliért, nem teszem. nevet
#6417
Sosem tudni, mitõl hízik az ember..vidám Tizensok éve nonstop kisboltban dolgoztam, napi rutinként szeleteltük a felvágottakat, ugye.. Egyszer feltûnt, furán kék az olasz. Gép leállít, korpusz megtekint. Valami nagyobb objektum. Hát, egy A4-es (nem audividám) kockás -négyzetrácsos- füzet lapja, teleírva kétismeretlenes egyenletekkel. Na, azóta ilyesmit nem eszem, nem vok én kannibál..nevet
#6416
Állítólag törvényben meghatározott, hogy a búzalisztbe hány % rovar kerülhet készítése során... Mondjuk leírva még nem találkoztam vele, mindenesetre elgondolkodtató, hogy miként lehetne elkülöníteni a búzát a kis termetû rovaroktól a malomban...
Hát, én inkább fényképezni szeretem a soklábú társainkat, mint enni... Nektek meg jó étvágyat a kikacokhoz. :-)
#6415
Jó reggelt! Jó étvágyat! :-)
A cseresznyét én is a fáról szeretem a legjobban, a málnát viszont - ha nem is mosom meg - de mindig megnézem: poloska-veszély! :-S
Gondolom, néhány kukacot is megeszem a cseresznyével, szilvával, de azoknak nincs olyan jellegzetes aromájuk, mint a polosnak.
#6414
Ez lenne ínyedre, úgy lám". nevet
Amúgy az oldal megnyitásakor beugrott 2 víruska, de az "Avira" megfogta. nyelvnyujtas
#6413
Hát ez az. Fáról frissen legelészve sokkal ízesebb.. vidám A plusz protein, az teszi.vidám
#6412
Mosva, hûtve, süteményben sem eszek meg néhány gyümit, ellenben a fáról-földrõl szeretem legelni õket. Lehetnek benne hatlábúak is, sokszor zamatosabbak is úgy. nevet
#6411
Öööö.. Én nyáron két hétig eszem az emelt proteines cseresznyét.. Az elsõ gyümölcslevesig, akkor szembesülök a szomorú ténnyel. Attól kezdve nix cseresznyézés.. (nem mintha nem lenne már akkor töknyóc) vidám De ezt minden évben benézem, ehhe..vidám
#6410
Borka, a csótányok is tudnak finomak lenni ám. nevet A trópusokon elõszeretettel eszik a nagy fehérjatartalmú rovarlárvákat. Link nyelvnyujtas
#6409
Azannya nevet
#6408
Hmmm, nem kis tudásod van virológiából! Gratula!
#6407
Nolka mamuci nevet
#6406
Nola mama :-)
#6405
Köszönöm!
Borka: tetszett nekik, azért teszem félre az ilyen hajnali 4-kor vadászott egyedeket. nevet Meghát a gyerkõc lásson minél többet...
#6404
Jól van, na! Nálam a képernyõn a pók is megvan vagy 5-6 cm (lábak nélkül). :-D
Mit szóltak hozzá?
#6403
Tegenaria domestica - alias házi zugpók
#6402
Az egy befõttes üveg alja, Te! Beletettem és írtam rá egy cetlit a férjemnek, hogy engedje szabadon, de elõtte vizsgálják meg jól a Katával...vidám

Utolsó észlelés

2025-05-16 16:26:01

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

16.0 °C

00005

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139635

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.