2025. június 30., hétfő

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#11210
A rigó(k) eddigi cselekedetei :
leették az összes félérett szőlőt ,
megették a szamóca egy részét is,
leették az összes érett fügét  és félérett fügékbe belecsíptek,
1 hét alatt amíg nem voltam itthon.
Ma elkezdték enni a paradicsomot is . 
#11209
Áthelyezve innen: Bioszféra (#34759 - 2019-07-23 09:56:24)

Már megyek és vágom. Köszi.
Utána sebkezelés.
#11208
Áthelyezve innen: Bioszféra (#34758 - 2019-07-23 08:13:11)

Már régen le kellett volna vágni.
#11207
Áthelyezve innen: Bioszféra (#34757 - 2019-07-22 19:14:35)

Moníliás ágat mikor célszerű levágni ( cseresznye ) most vagy tavasszal ?
#11206
Az szép !! Hány fa? Mert nekem 2/3 barackfám van.
#11205
Le kellett rázni, szedni. Totál megèrett. Cirka 5kg lett, 5 éves fa első rendes termése. 
#11204
Szarvas külterület: Magyar kajszi C-235 leérett, Gönci Magyar, szilva törzsön: leérett, saját törzsön most kezdődik a teljes érés.
A lekvárkommandó lefoglalt bő mázsányit, öt mázsányi erjed, még két mázsa lesz, ha a seregélyek is úgy akarják. Lekvár már van, pálesz is lesz elég.
#11203
A mi ceglédi óriásunk már leérőben van, cirka 150 kilót termett.
#11202
Bergeron még csak most kezd érni nálunk. Ígyis jó 2 héttel korábban, mint papíron. Anyóséknak viszont van amit már vagy 2 hete szednek, ipari mennyiségű lekvár lett belőle és majd némi pálinka is . kacsint vidám
#11201
2 hete virágzik eddig 1 tök 2 cukkini a termés. 5-5 bokrom van.  Figyelem aztán majd kiderül nevet
#11200
Nem lehet, hogy ez még a történet eleje (bár ahhoz jó későn kelett ültetni)? Nálam is ezt csinálták, aztán később megjelentek a lyányok is laza Bár nálam ez főleg az uborkára volt jellemző.
#11199
Akkor edd meg: Link  nyelvnyujtas
#11198
Nekem meg hiába virágzik a tök és a cukkini nincs lqny virág csak fiú szomoru
#11197
Kétféle kajszink van, az egyik nem tudjuk milyen, de nagyon hasonlít a Göncire csak picit nagyobb, az most érik, vasárnap szedjük. A másik Pannónia, annak még kell egy hét. A szomszéd a nem tudom milyen kajsziját két hete szedte, a Ceglédi óriása szintén most érik, hétvégén szedik ők is.
#11196
Lesz? Nem tudom milyen fajta kajszink lehet, de már egy hete leérett... nevet
#11195
A gabonákra jó volt mostanság az idő, igen, viszont a márciusi aszály az okoz "kiesést" némileg. Gyomirtózni, meg gombaölőzni kellett többet (legalábbis egy kisapostagi ismerősöm mondta, jobban mondva azt monda, hogy kellett volna, csak nem volt rá ideje, vagy eszköze, már nem tudom, de kicsit szívta a fogát emiatt...

Igen, szinte titokban lehet, hogy rekordtermés lesz kajsziból, itt Velencén a barackosban állítólag húú, nem tudom írhatok-e árat, de..... 6 x 50 Ft lesz kilója (a lekvárnak való).
#11194
A szederbokorra köss pár gerezd fokhagymát, már ha van rá idődvidám (lehet még jobb ha kettévágott gerezdeket). Aztán lécci jól írd meg, hogy működik-e laza
(valahol azt olvastam, hogy igen, talán itt Link

Coontac:
Kajszi tényleg szép lesz, meg az alma sem lesz rossz. Itt nálunk a cseresznye, meggy is jó voltnevet Paprikának meg bejött a nagy meleg, pláne hogy még locsoltam is. Már csak a szombati esőt várom lemosónak.
#11193
A búzának nagyon nem hiányzik aratás előtt az eső, csökkenti a sikértartalmat.
#11192
Igen remek kajszitermés várható/van az országban, érdekes, erről nem olvasok feltűnő híreket, hozzászólásokat, csak ha valami elfagy, elrohad, kiszárad, stb....
A most aratott gabonákkal mi a helyzet? Szerintem elég jó idő volt rájuk, májusban megkapták a csapadékot, júniusban a meleget, most pedig tökéletes arató idő van/volt.
Szóval legyen hírértéke a pozitívumoknak is, ne mindig csak sírjunk! Ezt természetesen nem neked, hanem általánosságban írom nevet
#11191
Azért a paradicsom, padlizsán és a paprika nem hiszem, hogy örül ennek a reggeli hidegenek. fazik
#11190
Na, kajszi leérett.
A szederhez nem jutok hozzá, ahogy fekete lesz, féléretten megeszik a rigók az összeset.
A nyárialmák érnek most, szép nagyok és pirosak. a vérszilva is ehető pár napon belül.
A fügének még kell pár hét, de lesz sok bőven nevet
Az utolsó, amiből még innen eszünk, az a mandula lesz: augusztus elején szokott beérni.
Utána költözés....
#11189
Végül leszedtem minden harmadikat róla (egyébként a fa felén ezt már megtettem 2 hónapja..), de sokkal nem ment feljebb az ág, szerintem már beállt így. Anno pont azzal szenvedtem, hogy hogy tudom vízszintesre tartani a hihetetlen gyorsasággal növő ágait, annyira mentek az égbe, na most átugrottunk a ló másik oldalára...majd vakarhatom a fejem, hogy fogok ebből formás fát varázsolni a jövőben zavarban
#11188
Csemegeszőlőre vonatkozó aktuális teendők, egyszerűen érthetően vidám
Link
#11187
szegényt, legalább stabilan dúcold alá. Pár kiló barack nem éri meg a fát... eso
#11186
Na mi meg ma vagyunk túl a lekvárfőzésen, 32 üveg lett a vége, ami a tapasztalatok alapján szept-okt tájékán el is fog fogyni sajna, a gyerekek odáig vannak érte, bár most lehet, hogy 5-10 üveggel el kéne rakni előlük legalább Karácsonyra...
Az itthoni bergeron meg még csak most kezd sárgulni az eleje, én is ritkítottam, de annyi van a 6 éves fán, hogy pálmafának néz ki így is...nem tudom, ilyenkor érdemes e még ritkítani? Ha másért nem, a törés elkerülése végett?
#11185
7-8 éves, 5 cm körüli törzs-átmérőjű kis kajsziról szerintem 10-12 kg termést összeszedtünk, javarészt a fa alól, a hangyák elől. Már a fülünkön folyik ki, mindenki kapott, rá se tudunk nézni nevet. Befőzés, cefre nem játszanak, szárítógépbe be raktam 15-20 szemet, elég jó lett nevet. Ha minden jól megy holnap lesz még egy kör vele. Mèg mindig van a fán szerintem 3-4 kg. Szép nagyok ráadásul, ritkitottam zölden.
#11184
Csodák csodájára a halódó kajszibarackfáról - ami apósomnál van Szeged-Baktón (szegedi mamut fajta, kb. 35 éves fa) - idén is le tudtunk szedni kb. 40-50 kg-ot (és még a szomszédnak is ment cefrének vagy 20 kg), úgyhogy holnap lekvárfőzés...2017-ben már kijelentettük, hogy ez lehetett az utolsó nagy termése, ugyanis akkor 80-100kg termett rajta, de voltak olyan részek, hogy levél nem volt az ágon, de termés egy rakás... erre idén is kitett magáért, elképesztő. Az itthoni bergeron kajszi fa meg úgy néz ki, mint egy pálma, hajlik lefele...de én már nem egyelem tovább, lesz ami lesz.
#11183
Yucca baileyi x thompsoniana

beillesztett kép


Yucca constricta

beillesztett kép


Az általam beporzott jukka termése

beillesztett kép

#11182
1 barack fáról közel 20 kg szedtünk le. Lekvár befőzve belőle nevet Tök cukkini paradicsom virágzik most nálam. És meglepetésemre lett 3 bokor uborkám is vidám már eltemettem hogy nem kel ki vidám
#11181
Metszéskor már hagyok meg ha a lehetőség adott 1-1 vesszőt, amiből majd a tetejét is kinevelem a lugasnak, hogy legyen valamicske árnyék jövő nyárra. Várhatóan viszont csak 2 év múlva lesz a "régi". Ami alatt már tényleg lehet hűsölni, nem forr fel az autó.stb stb. kacsint 
Nem láttam még komolyabb diópotyogást, remélhetőleg nem is lesz. Tavaly a termés java kuka lett a légy kártétele miatt...
#11180
Tök ugyan így néz ki az én lugas szőlőm, és a c-234 magyar kajszi fám. Na azért ritkább a berakódás, de így is lesz szépen, szőlő barack.
Holnap, vagy a héten szőlő- és diófa permet. A szőlőn uaz. levél perenosz látszik. Az előző szőlő permet épp jókor ment ki, vannak félig rozsdás- száradt fürt végek. ( a nagy esők után másnap, lucskosan kifújva.)

A dió meg zölden hullik, lehet a burok-fúró légy kártétele. Új, Amerikából behurcolt kártevő, nehéz ellene védekezni. ( Bálint gazda riportja ment le ma reggel, a szakértő is a légi - legújabban a drónos permetezést taglalja, - de még sok bürokrata rendelet kell hogy használhatná a magyar paraszt.
Egyenlőre én is a nyitott szórófejjel felfelé priccelek majd reggeli 7 órás szélcsendbe, ha olyan lesz. ugye 5-7 méter magas a dió. nevet
#11179
Nálunk a kicsi fán irgalmatlan sok a kajszi, már lekvárfőzős mennyiség, a héten a szárítógépet kipróbálom rajta nevet
#11178
Szépen bogyósodik a szőlő, eddig egész jól sikerült is megvédeni a betegségektől. (Levélperonoszpóra azért van..)
Galéria pár nappal ezelőttről:
Link
Ma reggel fűnyírás után:  (lugas újranevelés van, ideje volt fiatalítani már)
Link

Bergeron kajszi első komolyabb termése lehet idén, augusztusban kicsit formára kell nyírni majd.
Link
#11177
Köszi a választ, akkor nem hagyom tekeredni, pedig elég tehetségesek ebben!vidám Természetesen a támrendszer vízszintesen is kb. 1 m-re van a kivik tövétől, de ez még megoldható, amúgy igen, felfelé nőnek. Az oldalhajtásokat bőszen tépegetem, de egy pillanat alatt képesek 20 centis hajtásokat hozni. Az egyik olyan erős hajtást hozott a földből, hogy inkább azt hagytam meg laza
Van arra valami ökölszabály, hogy 1 db. tökön (főzőtök) hány termést érdemes meghagyni (esetleg ugyanez dinnyére, sütőtökre)? Tápanyag van rendesennevet
#11176
Szia! Ha jól értem még csak függőlegesen nő. A tőről csak egy vesszőt szabad meghagyni, és valamilyen nagyon hosszú (3-4 m) karó mellett kell nevelni úgy, hogy arra ne tekeredjen fel. Ha eléri a karó tetejét, akkor lehet egy kb. 2 m magasan, közel vízszintes irányú támrendszerre eldönteni a vesszőt. Csak itt kell hagyni, hogy elágazzon oldal irányba is.
#11175
Sziasztok! Végre elkészültem a kivik (4+1 db.) támrendszerével. Ezt ők is megérezték, mert elkezdtek nőni így 3 év utánvidám. Most ezerrel futnak fel a madzagon. A kérdésem, hogy hagyjam, hogy körbe-körbe menjenek, vagy egyenesen kellene őket felvezetgetni?
Lehet nem tűnik fontosnak a kérdés, de nekem most eléggé az, gyorsan "lépnem" kellene az ügyben (azaz átkötözni, stb.). Szóval aki ért hozzá és van 2 perce, az írjon legyen szíves.nevet
#11174
A tavaszi csili paprikáim nem keltek ki. Ill. egy, de még kétleveles kora után kifeküdt. (palánta dőlés?) Vettem a piacon termelőtől csilit, de ez más tipus, csokorban vannak a kis paprikák felfelé állnak zölden. Kép majd később, a virágzás még tart javában.
#11173
Talán ez lehet a megfejtés: bishop crown chilli (püspök koronája csili)
#11172
Geotextilt vágj köré, szépen tartja a nedvességet és nem nő a gaz sem. Most jó hogy erről beszélünk mert idén nekem is elmaradt ez, még a héten pótlom! 
#11171
Érdekes, hogy ilyen napos helyen is hogy bírja. Meg a reggeli locsolásról is azt hittem eddig, hogy nem OK mert pillanatok alatt elpárolog. Úgyhogy inkább este locsolgatom.
Most, hogy körbe vannak határolva, és szinte csak tőzeg meg trágya van alattunk, nagyon beindultak az új hajtásaik. Viszont az új ház kertjében nem állok neki megint egy ilyen mókának: inkább kapnak 2 nagy dézsát és ennyi.
#11170
Rhododendron földet keverek a talajhoz minden tavasszal és csak hordóból állott vízzel locsolom és csak reggel. 
Metszés minimális.. Idén kiültettem egy friss hajtást amit tavasszal hozott, jövőre már 3 tövön lesz termés  nevet

Közben ezt még akartam kérdezni Link
Ezen a képen chili paprika látható. A palántás akitől vettem úgy árulta hogy harangcsili. Mi lehet az eredeti neve?
#11169
Hogy a manóba ilyen szép az áfonyád? Évente cseréled alatt a talajt? nevet 
+Gondolom folyamatosan megy alá a víz...
#11168
Az ígért képek a kertből: Link
Az áfonya külön: Link
Cserkó: Link
#11167
Igen, egyetértek, bár én a paradicsomnál egyedül azt látom, hogy muszáj valami szer neki, igaz én a Scudo-t használom, ami nem vegyszer igazából, nincs is élelmezésügyi várakozási ideje, ez egy aminosavas réz készítmény, ezt azért rátolom néha a meggyre, meg a barackra is monília ellen. Ennyi.
#11166
Köszi, de még nyár végén műtét (sérv), aztán abból fel is kell épülni. Addig viszont az élet nem áll meg, kertimunka van, csak takarékon. nevet
Sok féle rezisztens fajta van, kérdés kinek melyik jön be. 
Nekem speciel minden hátrányával együtt a kékfrankos az etalon szőlőfajtám, ezért is ha valamit pótolni kell csak ilyet ültetek. Konstans bőtermő, betegségekre közepesen érzékeny, rothadásra alig.  Volt szerencsém a szekszárdi hegyközségi borkóstolón résztvenni, 40 tétel, mind kékfrankos. na de ahány ház annyi szokás. nevet Jelenlegi tanulmányaim mellé (szőlész-borász okj) remek kiegészítés volt.
#11165
Nekem pölöskei muskotály, néró, meg mégvalami rezisztens fajta van (ciki, de elfelejtettem)nevet
Egyelőre (első 3 év) nem volt nagy bajuk, permetet még nem láttak, esőt már igen. Az egyiken volt tavasszal valamilyen tetű, azért azt leszedtem róla, elég kicsi még az a "tőke". 
Jobbulástnevet
#11164
Gyümölcsfák valóban bírják a ritkább permetezést, (főleg alma, körte) viszont a szőlő..na az egy hisztis kislány. Ha nem vigyázol valami hazavágja a termést, lombot, extrémebb esetben az egész tőkét is. És ha így legyengül idén 1-1 ültetvény, jövőre megrosszabb lesz a helyzet. 
Ha lenne helyem,időm, (pénzem) kisérleteznék rezisztens fajtákkal. Például Néróval szemezek egy ideje, talán 10-12 tőkét a kerítés mellé el tudok tenni. Azzal már lehetne mit kezdeni (kettős hasznosítású fajta) talán idővel néhány 10 l rozé kijönne belőle. kacsint  De idén ez nem fog menni eü okok miatt. Talán jövőre.
#11163
Egyébként a bio-kertészkedés a legjobb. Meg vagyok róla győződve, hogy a fáknak is van immunrendszere, és ha nem permetezzük minden szarral folyamatosan, akkor pár év alatt a legtöbb (persze nem minden) betegség ellen védettebbé válnak. 

Egyetértek.
Erről szól Alwin Seifert kertészkedés mérgek nélkül című könyve, jó kis könyv, nekem is meg kellene már vennem (annó még könyvtárból)nevet Ő a komposztálással erősítette fel a fái "immunrendszerét", meg persze javította a földjét, s nem használt vegyszereket. Amúgy építő- vagy építészmérnök volt, szóval meg lehet benne bízni.vidám

Bubunak futókacsákról: nagyon gondolkoztam rajta, aztán ismerősnek lett (sokkal kisebb területen) és mondta, hogy jó-jó, de az összes csigát nem eszik meg (azaz nálam kéne kb. 10 párvidám, az meg már majdnem 2 focicsapat). 

Megmindenki: idén nagyon beindultak a kis facsemeték, valszeg a sok csapadék miatt; esetleg kezdik megszokni a helyüket is.
#11162
Nálunk is reszeltek a tetveknek. Érdekes módon a hangyák is eltűntek, mondjuk rengeteg hangyaevő ízeltlábú lehet kint, a poros részek tele vannak pici tölcsérekkel nevet
Ami még jobb, a levélpöndörítő gomba is bezárta a boltot. A mandula, aminek nemrég az összes friss hajtását lenullázta, iszonyat durván beindult: dupla akkora és vagy 4-szer annyi friss hajtást hoz, mint előtte nevet
A másik mandulát később kapta el, az most kezdi túlnőni a pöndörödött részeket, nem lesz gond azzal sem.

Egyébként a bio-kertészkedés a legjobb. Meg vagyok róla győződve, hogy a fáknak is van immunrendszere, és ha nem permetezzük minden szarral folyamatosan, akkor pár év alatt a legtöbb (persze nem minden) betegség ellen védettebbé válnak. Legjobb példa az alma: első 2 nyarunkon semmi. Tavaly már volt rajta 5-6 szem, ebből 2-3 beérett és bár nem voltak túl szépek vagy jó ízűek, azért ehetetlenek sem.
Ma van a fán vagy 15-20 szem, amiből legalább a fele gyönyörű, hatalmas, egészséges nevet.  A hajtások, friss ágak is csodálatosan szépek!
Soha semmivel nem volt permetezve.
#11161
Igen, az. Szinte teljesen eltűnt a levéltetű, 0 permetezés, basszus, ezek a katicák voltak. Azt tudtam, hogy eszegetik, de ennyire le tudják darálni őket....háát köszönöm, igaz, a levelek nem valami szépek.

Utolsó észlelés

2025-06-30 15:51:33

Romhány - Dózsa György út.

32.0 °C

31505

RH: 23 | P: 1015.8

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

141929

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.